Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

ΟΙ ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ




Λίγο πριν τις εκλογές, και ενώ η πόλωση και η αντιπαράθεση μεγαλώνουν, πολλοί πολίτες εμφανίζονται, και είναι πραγματικά, αναποφάσιστοι. Τα κομματικά επιτελεία εργάζονται πυρετωδώς, και εκτός από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους τους, ρίχνουν το μεγαλύτερο βάρος τους στους αναποφάσιστους για να επιτύχουν τέσσερις κυρίως στόχους: την αυτοδυναμία (ΣΥΡΙΖΑ), την ανατροπή στην πρώτη θέση (ΝΔ), την κατάληψη της τρίτης θέσης (Ποτάμι, Χρυσή Αυγή, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ), και την είσοδο στη Βουλή (Ανεξάρτητοι Έλληνες, Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ΔΗΜΑΡ). 

Με βάση όλες τις δημοσκοπήσεις που κυκλοφορούν, το ποσοστό των αναποφάσιστων κινείται πάνω από το 10% του εκλογικού σώματος. Ποσοστό τεράστιο, αν αναλογιστεί κανείς ότι πίσω από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, το ‘’κόμμα των αναποφάσιστων’’ θα καταλάμβανε με μεγάλη άνεση την τρίτη θέση… Οι αναποφάσιστοι σε πολύ μεγάλο ποσοστό φιλο-ευρωπαϊστές και προέρχονται, οι περισσότεροι, από τον χώρο της δεξιάς και της κεντροδεξιάς (51%), ενώ το 36% από εκείνον της αριστεράς και της κεντροαριστεράς, με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2012. Το ηλικιακό τους προφίλ είναι έντονα νεανικό και είτε είναι άνεργοι είτε φοιτητές. Σε αυτό το τμήμα των ψηφοφόρων θα απευθυνθούν τα κομματικά επιτελεία τις επόμενες ημέρες, ευελπιστώντας να ενισχύσουν τη θέση τους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στις ηλικίες από 18 έως και 34 ετών το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 18%, δηλαδή ένας στους πέντε ψηφοφόρους. Παράλληλα, σε αυτές τις ηλικίες το 23% βρίσκεται στην ανεργία (με όρους οικονομικώς ενεργού πληθυσμού, το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 40%), ενώ ένα επιπλέον ποσοστό 24% ανήκει στην κατηγορία των φοιτητών/σπουδαστών. Ακόμα και παλαιότερα, μεγάλο κομμάτι των αναποφάσιστων εντοπιζόταν στις νέες ηλικίες, και όπως δείχνει το πρόσφατο παρελθόν, μεγάλο μέρος των νέων αναποφάσιστων επέλεγαν την  αποχή από την εκλογική διαδικασία. Αυτή τη φορά το πιθανότερο είναι η αποχή να μειωθεί, δεδομένου ότι αφενός η πόλωση είναι πολύ μεγάλη, και αφετέρου η νέα γενιά στα χρόνια της κρίσης άρχισε να ασχολείται με την πολιτική και κυρίως να προβληματίζεται για τις εξελίξεις και το μέλλον της.


Ένα άλλο σημαντικό εύρημα των δημοσκοπήσεων, δείχνει ότι περίπου το 18% των αναποφάσιστων θα αποφασίσει τι θα ψηφίσει την τελευταία εβδομάδα, ενώ δεν είναι και λίγοι αυτοί που θα αποφασίσουν ακόμα και τη μέρα των εκλογών. Αυτοί οι άνθρωποι σαφώς και αγωνιούν για την οικονομία, όμως θα ήθελαν ν’ ακούσουν και τις προτάσεις των κομμάτων για άλλα θέματα της δημόσιας ατζέντας: για το φορολογικό, για το ασφαλιστικό, για την παιδεία, την υγεία, την ασφάλεια και την ανάπτυξη. Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση επενδύει στο φόβο, τις απειλές και την παραπληροφόρηση, και η αξιωματική αντιπολίτευση στην έντονη παροχολογία, στους ζουρνάδες και στις εσωκομματικές αμφισημίες. Οι αναποφάσιστοι, παραμένουν αναποφάσιστοι γιατί σε αρκετές περιπτώσεις δεν ξέρουν τι πραγματικά θέλουν και έχουν αντικρουόμενες απόψεις: σε ποσοστά 70-75% υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει πάση θυσία στο ευρώ. Παράλληλα όμως είναι θετικοί σε μηνύματα που αφορούν την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και την προοπτική οικονομικής ανάπτυξης με την αύξηση της απασχόλησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. 

Όπως και να έχει, οι αναποφάσιστοι αναμένεται να παίξουν μεγάλο ρόλο τόσο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος, όσο και στη σύνθεση της νέας Βουλής. Αυτό το ξέρουν τα κόμματα, και για τον λόγο αυτό επενδύουν την καμπάνια των τελευταίων ημερών στη μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων. Ό,τι και εάν αποφασίσουν οι τελευταίοι, το σημαντικότερο είναι να πάνε στα εκλογικά τμήματα και να ψηφίσουν. Η αποχή δεν πρέπει να είναι σε υψηλά επίπεδα, διότι θα δώσει εκατέρωθεν άλλοθι και δεν θα λύσει κανένα απολύτως πρόβλημα. Οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη συγκυρία και ήρθε η ώρα να ασχοληθούν σοβαρά με τη χώρα και το μέλλον τους. Οι εκλογές είναι υπόθεση όλων μας, και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ;

  Ο Κασσελάκης λοιπόν επιβεβαίωσε τα προγνωστικά του πρώτου γύρου και είναι από χθες ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν ειπωθεί πολλά τα οποί...