Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Η ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΘΥΜΙΟΥ




                                                              


Στην Ελλάδα της κρίσης, χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν και ακόμα περισσότερες βλέπουν τα λουκέτα να πλησιάζουν με γοργούς ρυθμούς. Μέσα στη γενικευμένη μαυρίλα, υπήρξαν κάποιες επιχειρήσεις που τόλμησαν και μέσα από πολλές αντιξοότητες κατάφεραν να πετύχουν. Είναι ακόμα λιγότερες μάλιστα οι επιχειρήσεις οι οποίες καινοτόμησαν και η φήμη τους πέρασε ακόμα και τα ελληνικά σύνορα. Μια τέτοια επιχείρηση είναι αναμφίβολα η Taxibeat (Beat πλέον μετά την εξαγορά της από τον κολοσσό Daimler). Θα περίμενε κανείς η κυβέρνηση να διαφημίζει τέτοιες εταιρίες, να τις επιβραβεύει και να ψάχνει τρόπο ώστε να ενθαρρύνει και άλλες να τολήμσουν. Αντ’ αυτού, το νέο νομοσχέδιο του κ. Σπίρτζη, το οποίο μετατρέπει εταιρείες τύπου Beat από μεσιτικές εταιρίες διαμεσολάβησης μετοφορών σε μεταφορικές εταιρίες, στοχεύει στην εξαφάνισή της. 

Η κυβέρνηση με πρόσχημα την προώθηση νομικού πλαισίου για τη λειτουργία των ταξί και τον περιορισμό της Uber, αντί να ανοίξει ακόμα περισσότερο το επάγγελμα, το κλείνει, ακολουθώντας την πάγια πρακτική της εξυπηρέτησης συμφερόντων συγκεκριμένων συντεχνιών. Κεντρικό πρόσωπο της συγκεκριμένης συντεχνίας δεν είναι άλλος από τον Πρόεδρο της ΠΟΕΙΑΤΑ Θύμιο Λυμπερόπουλο. Ο άλλοτε γαλάζιος ‘Θύμιος’ βρήκε όπως φαίνεται ‘σημεία επαφής’ με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και η κυβέρνηση από την μεριά της στοχεύει στη στήριξή του όποτε χρειαστεί. 

Δεν πρέπει όμως να μας προκαλεί την παραμικρή εντύπωση η διάθεση της κυβέρνησης να στηρίξει μετά μανίας το παλιό σύστημα (το οποίο γενικά κατηγορεί αλλά υπηρετεί πιστά).  Η κυβέρνηση αυτή που είναι κόντρα στην οποιαδήποτε αριστεία δεν υπήρχε περίπτωση να ήταν υπέρμαχος καμίας καινοτόμου επιχείρησης. Η κυβέρνηση αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις για την Ελλάδα της οπισθοδρόμησης και όχι της προόδου. Η Beat από την έναρξη των εργασιών της επένδυσε στη σχέση ποιότητας – τιμής. Οι συνεργαζόμενοι οδηγοί ήταν (και είναι) επαγγελματίες σε όλα τους: καθαρά οχήματα, ευγένεια, τυπικότητα, ακριβή ραντεβού, τίμιοι και χαμογελαστοί. Μετά το πέρας κάθε διαδρομής, ο πελάτης μπορούσε να αξιολογήσει τις υπηρεσίες του οδηγού. Αυτή η λέξη, η ‘αξιολόγηση, προκαλεί αλλεργία και τρόμο σε αυτή τη χώρα, εδώ και πολλά χρόνια. Η Beat είναι τόσο πετυχημένη για αυτόν ακριβώς το λόγο: Ο πελάτης μπορούσε να απολαύσει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και μέσω της αξιολόγησης η γνώμη του μετρούσε. Πόσες φορές άραγε πιάσατε τον εαυτό σας να σκέφτεται γιατί να μην είναι έτσι τα πράγματα και σε άλλες εταιρείες αλλά, κυριότερα, και στο ίδιο το Δημόσιο; 

Η Beat εκτός από το καλό που έκανε στο επιβατικό κοινό, λειτούργησε ευεργετικά και για τον ίδιο τον κλάδο: Αφενός ανέβασε κατακόρυφα το επίπεδο (έτσι γίνεται όταν υπάρχει ανταγωνισμός), αφετέρου διόρθωσε το κακό όνομα που είχε αποκτήσει – καθόλου τυχαίο – ο κλάδος. Δεν είναι πολύ μακρινές οι εποχές κατά τις οποίες ο πελάτης δεν είχε άλλη επιλογή και ‘υποχρεωνόταν’ από τον ταξιτζή σε διπλές και τριπλές κούρσες, στην εισπνοή καπνού, στο άκουσμα σκυλάδικων από νωρίς το πρωί. Με λίγα λόγια, ενώ ο μέσος οδηγός ταξί παλαιότερα είχε την κλασική νεοελληνική νοοτροπία του κάνω ότι γουστάρω αδιαφορώντας για τους άλλους, με την Beat υποχρεώθηκε να βελτιωθεί ώστε να μπορέσει να επιβιώσει. 

Το νέο σκηνικό όμως φαίνεται πως ενόχλησε τις παραδοσιακές κάστες και τους κολλημένους στην αρρωστημένη νοοτροπία του χθες. Οι κάστες αυτές βρήκαν και μια πολύ πρόθυμη κυβέρνηση και δεν άργησε να έρθει αυτό το νομοσχέδιο. Στην Ελλάδα του Θύμιου και των λοιπών νοσταλγών του χθες όλα θα έπρεπε να τα περιμένουμε. Εξάλλου, ως χώρα παραδοσιακά παράγουμε πολύ περισσότερη γελοιότητα από όση μπορούμε να καταναλώσουμε…

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Η ΚΑΚΗ ΜΑΣ ΤΥΧΗ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ






Σε μια κανονική χώρα, ένα (αδικαιολόγητο ως τώρα) ναυάγιο δεν θα αποτελούσε ένα τρομερό και δυσεπίλυτο πρόβλημα. Οι αρμόδιοι θα είχαν δράσει εγκαίρως ώστε να περιορίσουν την έκταση της μόλυνσης, στη συνέχεια θα φρόντιζαν να καθαρίσουν την κύρια εστία που μολύνθηκε και ακολούθως θα έπρεπε να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους της καταστροφής. Όλα αυτά βεβαίως, μιλώντας για μια κανονική χώρα. Στην Ελλάδα η κανονικότητα έχει χαθεί προ πολλού και καθημερινώς είμαστε μάρτυρες κωμικοτραγικών καταστάσεων. 

Η κυβέρνηση αντί να δράσει  άμεσα άφησε πολύτιμο χρόνο να χαθεί και επέτρεψε στον κ. Κουρουμπλή να δίνει συνεχώς σόου βιάζοντας την κοινή λογική. Αντί ο κ. Κουρουμπλής να βρει λύσεις, έκανε πλάκα ότι τάχα παραιτήθηκε και καλούσε τους πολίτες να πάνε άφοβα για μπάνιο μέσα στο πετρέλαιο... Ο υφυπουργός κ. Σαντορινιός συνέχιζε απερίσπαστος το ταξίδι του στο Λονδίνο και ο Πρωθυπουργός επέτρεπε να συνεχίζεται αυτό το θέατρο του παραλόγου… Απίθανα πράγματα από απίθανους τύπους.   

Βέβαια, από την κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να περιμένουμε κάτι καλύτερο μιας και μας έχει κακομάθει με την αδράνεια, την αναβλητικότητα και την αναποτελεσματικότητά της. Αλήθεια όμως, οι οικολόγοι που βρίσκονται αυτές τις μέρες; Ούτε κάποια ουσιαστική εκδήλωση έλαβε χώρα, ούτε το παραμικρό ψήγμα κινητοποίησης. Παλαιότερα για οτιδήποτε συνέβαινε οι οικολογικές οργανώσεις έβγαιναν μπροστά και ενίοτε μπορούσαν να μπλοκάρουν και ολόκληρες επενδύσεις ακόμα και με αστειότατες προφάσεις και δικαιολογίες. Τώρα, μπροστά σε μια μεγάλη οικολογική καταστροφή την οποία θα βρίσκουμε μπροστά μας για πολλά χρόνια, η σιωπή τους είναι εκκωφαντική και μάλλον θα πρόκειται περί καθαρής σύμπτωσης ότι το μεγαλύτερο κομμάτι τους στήριξε και εξακολουθεί να στηρίζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ…

Ας επιστρέψουμε όμως στις ευθύνες της κυβέρνησης. Η τελευταία, δια στόματος των υπουργών της τονίζει ότι έδρασε άμεσα και αναλόγως, χωρίς καμία καθυστέρηση. Να θυμίσουμε ότι το ναυάγιο έλαβε χώρα στις 9 Σεπτεμβρίου στις 02:45 τα ξημερώματα. Ο EMSA (European Maritime Safety Agency) όμως εξέδωσε δελτίο τύπου στο οποίο αναφέρει ξεκάθαρα ότι κλήθηκε από τις ελληνικές αρχές να συνδράμει στις 13 Σεπτεμβρίου, τέσσερις μόλις μέρες μετά το ναυάγιο του ‘Αγία Ζώνη ΙΙ’… Άρα στην προκειμένη περίπτωση κάποιος λέει ανερυθρίαστα ψέματα και αυτή η κυβερνητική ολιγωρία και η μη αντίληψη της σοβαρότητας της κατάστασης γιγάντωσε την οικολογική καταστροφή. Και μέχρι σήμερα οι πολίτες δεν έχουν λάβει καμία πειστική απάντηση από τον υπουργό ο οποίος προκλητικά παραμένει στη θέση του και συνεχίζει να λέει ότι όλα έγιναν σωστά και για όλα φταίει μόνο η κακή μας τύχη (!)…  Πράγματι φταίει η κακή μας τύχη, όχι όμως για το ναυάγιο. Φταίει γιατί σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα, έχουμε κυβέρνηση ανάξια των περιστάσεων η οποία ζει στη δική της εικονική πραγματικότητα και συνεπικουρούμενη από τους διάφορους βολεμένους ή ψεκασμένους παρατρεχάμενους νομίζει ότι όλα είναι καλώς καμωμένα…


ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ;

  Ο Κασσελάκης λοιπόν επιβεβαίωσε τα προγνωστικά του πρώτου γύρου και είναι από χθες ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν ειπωθεί πολλά τα οποί...