Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2016

Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΛΑΣΣΟΝΤο ΠΑΣΟΚ διαχρονικά είχε στο DNA του τις εσωκομματικές ζυμώσεις και τις έντονες συντροφικές αντιπαραθέσεις, χαρακτηριστικό που συναντάται σε πολλά κόμματα εξουσίας. Τούτη τη φορά όμως πραγματικά ξεπέρασε και τον ίδιο του τον εαυτό! Οι εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ και η επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έφεραν διαξιφισμούς και αντεγκλήσεις, και αυτά με τη σειρά τους έφεραν τη διαγραφή του Λεωνίδα Γρηγοράκου.  Ο κ. Γρηγοράκος έκλεισε το μάτι στη Ν.Δ, η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για άβυσσο, τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος προβληματίζονται, άλλοι ετοιμάζονται  για βήμα προς τα δεξιά, άλλοι για τα’ αριστερά και είναι λίγοι αυτοί που αναλύουν ψύχραιμα τη διαμορφωθείσα κατάσταση  και τη νέα μορφή που ενδέχεται να πάρει άμεσα το πολιτικό σκηνικό. 

Η επικράτηση Μητσοτάκη άνοιξε μια συζήτηση περί μελλοντικών συνεργασιών και ο νέος Πρόεδρος της Ν.Δ ,μιλώντας για το περίφημο κέντρο, προϊδέασε τους ψηφοφόρους για μια νέα πιο κεντρώα Ν.Δ. Το κέντρο ανέκαθεν αποτελεί μήλο της έριδος για πολλούς. Το ΠΑΣΟΚ ιστορικά ήταν το κόμμα που ηγεμόνευσε στο χώρου του κέντρου. Η κατάσταση αυτή δεν άλλαζε, μέχρι που το μνημόνιο, οι πολιτικές λιτότητας, η πολυεπίπεδη κρίση και η θορυβώδης κατάρρευση του πολιτικού σκηνικού όπως το ξέραμε, συμπίεσε αφόρητα το ΠΑΣΟΚ από όλες τις πλευρές και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων ψηφοφόρων και τη σταδιακή μετατόπιση των κεντρώων προς τον ΣΥΡΙΖΑ (και λιγότερο προς τη Ν.Δ). 

Για να απολέσει ο ΣΥΡΙΖΑ το Κέντρο, η λύση για κάποιους είναι η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μετώπου, μιας παράταξης που θα θελήσει να εκφράσει όσους ψήφισαν ‘Ναι’ στο δημοψήφισμα. Ενός ευρωπαϊκού πολιτικού φορέα που θα έχει έκφραση σε όλο το φάσμα του πολιτικού συστήματος. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν πολύ βολική για πάρα πολλούς που επεξεργάζονται τέτοια σενάρια χρόνια τώρα. Και τώρα με τον Μητσοτάκη το σενάριο ξαναζεσταίνεται και πλασάρεται στους ψηφοφόρους καθημερινά. Το ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη οφείλει να δημιουργήσει όλες τις ικανές και αναγκαίες προϋποθέσεις για έναν πολιτικά στιβαρό και ιδεολογικά ξεκάθαρο τρίτο πόλο. Καλείται να οριοθετήσει το χώρο του και να δώσει ένα ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα, σε ένα σκηνικό το οποίο πολύ άμεσα θα μετατραπεί σε αρένα ακραιφνούς διπολισμού.  Δεν πρέπει να γίνει ουρά ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της ΝΔ. 

Ως σύγχρονο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, πρέπει να διαβάσει σωστά τα σημεία των καιρών και να εκφράσει αυτούς που διαχρονικά εξέφραζε, με σύγχρονους όρους, αμιγώς πολιτικούς και όχι με όρους συνδιαλλαγής. Ως σύγχρονο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα οφείλει να βρει μια ισορροπία μεταξύ αγοράς και κράτους, μεταξύ του ατόμου και του συνόλου. Το κύριο χαρακτηριστικό της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατικής σκέψης πρέπει να ακουμπά στους σύγχρονους μη προνομιούχους , στους αδύναμους , στους ευάλωτους της ελληνικής  κοινωνίας και στους ανθρώπους που έχουν απογοητευτεί από τα κόμματα και απέχουν συνειδητά. Η σοσιαλδημοκρατία πρέπει να στηρίζεται σε αρχές όπως η πρόνοια, η αναδιανομή, η κοινωνική δικαιοσύνη και στο σεβασμό της διαφορετικότητας. Και βεβαίως το ΠΑΣΟΚ οφείλει αν θέλει να έχει παρόν και μέλλον να ανοιχτεί στην κοινωνία. Και εννοείται να σταματήσει τον αλληλοσπαραγμό και την αναπόληση διχαστικών συνεδρίων και εσωκομματικών ξεκαθαρισμάτων. Η δύσκολη πραγματικότητα και η ανίκανη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τα ξεπερνά όλα αυτά και τα περιθώρια στένεψαν πολύ. Η διαγραφή Γρηγοράκου είναι το έλασσον. Εξάλλου και ο ίδιος με τη στάση του την επιζητούσε και τώρα είναι απελευθερωμένος. Το μείζον είναι το ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη να δώσει το πολιτικό του στίγμα όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται, να αποφασίσει με ποιους θέλει να προχωρήσει και που θέλει να πάει και ταυτόχρονα να συνεχίσει την ανανέωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤA ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΡΙΕΡΕΣ

Το συλλαλητήριο, όπως και κάθε άλλη κινητοποίηση, ουσιαστικά κρίνεται από τα αποτελέσματα που φέρνει. Μέχρι όμως να φτάσουμε ως εκεί μπο...