Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΡΕΛΙΣΜΟ





Η πολυαναμενόμενη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στον Λευκό Οίκο δεν μπορούμε να πούμε ότι έφερε, σε πρώτη φάση, τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Αν για τον Πρωθυπουργό το ζητούμενο ήταν να αποσπάσει δηλώσεις συμπάθειας από τον Ντόναλντ Τραμπ, τότε το ταξίδι του στην Αμερική κρίνεται επιτυχημένο. Οι σκιές, ωστόσο, που αφήνει η συμφωνία των 2,4 δις. Ευρώ για την αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας είναι πολλές. Κι αυτό, όχι γιατί η άμυνα της χώρας μας  δεν πρέπει να εκσυγχρονιστεί- ειδικά με τους γείτονες που διαθέτει- όμως ο πρωθυπουργός μετέβη στις ΗΠΑ με βασικό του στόχο να προσελκύσει επενδύσεις και όχι να κλείσει συμφωνίες για τα εξοπλιστικά. 

Η κυβέρνηση, αντιλήφθηκε εγκαίρως τη δυσαρέσκεια του κόσμου για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε και προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να πείσει τους πολίτες ότι τα χρήματα αυτά δεν θα τα επιμεριστεί ο ελληνικός λαός και ότι η συμφωνία θα πέσει κατά ένα δις. Ευρώ. Όποιο και να είναι το ποσό της συμφωνίας, πρέπει άμεσα η Βουλή και οι πολίτες να ενημερωθούν για την πλήρη αλήθεια χωρίς υποσημειώσεις και υστερόγραφα. Η συγκυρία ενώ ήταν θετική για τη χώρα μας, ιδίως λόγω του παγώματος των σχέσεων Αμερικής – Τουρκίας, δυστυχώς δεν φαίνεται να προκύπτουν χειροπιαστά κέρδη στον τομέα των επενδύσεων και της ελάφρυνσης του χρέους, παρόλο που οι κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν και επιμένουν  πως η συνάντηση των δύο ηγετών έγινε σε καλό κλίμα και πως το μήνυμα από την πλευρά των ΗΠΑ ήταν σαφές ως προς την αναγνώριση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας και τη στήριξη στον τομέα της οικονομίας, τόσο για το χρέος όσο και για την εισροή αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα.

Το μόνο άμεσα θετικό που προκύπτει από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αμερική είναι ο τερματισμός του ‘εφηβικού’ του αντιαμερικανισμού και η στροφή του στον ρεαλισμό. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε φιλικός προς τις ιδιωτικές επενδύσεις  και πρόβαλε το αφήγημα της εξόδου της Ελλάδας από την κρίση μέσα από μεταρρυθμίσεις που θα στοχεύσουν στη δημιουργία ενός πιο φιλικού προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον το οποίο δεν θα παρουσιάζει τις αγκυλώσεις και την αβεβαιότητα του παρελθόντος. Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ομογενείς και Αμερικανούς επιχειρηματίες ότι υπάρχει πλέον στη χώρα ξεκάθαρη βούληση και πολιτική σταθερότητα, στοιχεία που ναι μεν παρέχουν ασφάλεια στους επενδυτές, όμως μένει να επαληθευτούν εμπράκτως. 

Ο πρωθυπουργός  μένει να αποδείξει και στην πράξη ότι απομακρύνεται από το αντιπαραγωγικό φλερτ με τον κρατισμό που φόβιζε και απέτρεπε τους ξένους επενδυτές. Η Ελλάδα δεν πρέπει να αφήσει πίσω της μόνο την κρίση, αλλά κυρίως το μοντέλο και τη νοοτροπία που οδήγησε σε αυτή. Αναντίρρητα ο πρωθυπουργός με αυτή του τη στροφή ισχυροποιεί τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων το προσωπικό του προφίλ όμως το πλέον σημαντικό είναι να φέρει η αλλαγή αυτή θετικά αποτελέσματα για τη χώρα και τους πολίτες. Μόνο έτσι θα μπορούμε να πούμε τελικά ότι η επίσκεψή του στις ΗΠΑ από νερόβραστη μετατράπηκε σε επιτυχημένη. Διότι σε πρώτη φάση το μόνο χειροπιαστό και μετρήσιμο είναι μόνο τα 2,4 δις. που φορτωθήκαμε. Όλα τα υπόλοιπα θα κριθούν στο άμεσο μέλλον και στην πραγματική οικονομία. Διότι αν η στροφή αυτή παραμείνει μόνο εντός των τειχών του οβάλ γραφείου θα πρόκειται για ακόμη μια περίπτωση αποπροσανατολισμού και ψηφοθηρίας. Και από τέτοιες μας έχει χορτάσει η κυβέρνηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ;

  Ο Κασσελάκης λοιπόν επιβεβαίωσε τα προγνωστικά του πρώτου γύρου και είναι από χθες ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν ειπωθεί πολλά τα οποί...