Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

ΟΧΙ ΣΕ ΔΙΧΑΣΤΙΚΕΣ ΛΟΓΙΚΕΣ

Έντονους διαξιφισμούς έχει προκαλέσει η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να δώσει την ελληνική ιθαγένεια σε περίπου 250.000 μετανάστες δεύτερης γενιάς. Εκτός από τιε πολιτικές διαμάχες, φαίνεται ότι υπάρχουν μεγάλες συγκρούσεις ανάμεσα και στους κύκλους των Ιεραρχών. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υποστηρίζει την πρωτοβουλία, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι «σκληρότεροι» της Ιεραρχίας διαμηνύουν στην Αθήνα πως το ζήτημα θα πρέπει να εξεταστεί από το σύνολο των μητροπολιτών, ενώ ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος με επιστολή του καλεί τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο να πάρει θέση για τις απόψεις που διατύπωσε πρόσφατα ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Ο κ. Χρυσόστομος είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, ότι «Η Εκκλησία από την ίδια τη φύση και την ταυτότητά της δεν μπορεί να εξαιρέσει κανέναν», χαρακτηρίζοντας απαρχαιωμένες τις απόψεις εκείνων που υποστηρίζουν ότι οι μετανάστες δεν έχουν θέση στην ελληνική κοινωνία. Στο μεταξύ, ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ υποστηρίζει μιλώντας στην «Καθημερινή»: «Θεωρούμε και πιστεύουμε ότι είμαστε χώρα και όχι χώρος και είμαστε γένος και όχι ένας απλός λαός συμπίλημα εθνοτήτων» και επισημαίνει: «Ο ισχύων κώδικας προστατεύει τους ανιθαγενείς. Το να παρέχουμε με ελευθεριότητα την ελληνική ιθαγένεια ευρισκόμενοι στη γεωγραφική θέση μεταξύ τριών ηπείρων και θεωρούμενοι ως πύλη στον τεχνητό και φερόμενο ευρωπαϊκό παράδεισο είναι μια ασύνετος ενέργεια».

Σύγχυση φαίνεται πως επικρατεί και στην ελληνική κοινή γνώμη σχετικά με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τους μετανάστες. Σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε, στην ερώτηση "πώς κρίνετε το μέτρο για τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας και δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους μετανάστες που βρίσκονται νόμιμα στη χώρα μας τουλάχιστον 5 χρόνια" η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη με τις αρνητικές γνώμες να υπερτερούν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες (44,6% θετ., 49,6% αρν.). Πρέπει να σημειωθεί πως αυτός ο διχασμός εμφανίζεται στο εσωτερικό όλων των κομμάτων. Με άλλα λόγια κανενός κόμματος η εκλογική βάση δεν κινείται σύσσωμη προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Από τα παραπάνω φαίνεται ξεκάθαρα πως το θέμα της παροχής ιθαγένειας έχει διχάσει πολιτικούς, κληρικούς αλλά και πολίτες. Υπάρχει μια πολύ έντονη διχαστική διαμάχη η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ολέθριες συνέπειες για την ελληνική κοινωνία.

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, με σχόλιά του σε τηλεοπτική εκπομπή, κατακεραύνωσε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης και τόνισε ότι υπάρχει ο κίνδυνος μουσουλμανοποίησης της Ελλάδας. Επίσης, υποστήριξε πως η κυβέρνηση έπρεπε πριν προχωρήσει στο δημόσιο διάλογο, να ρωτήσει τη γνώμη της Εκκλησίας. Πρέπει να τονιστεί στο σημείο αυτό ότι η Εκκλησία πρέπει να ενώνει και όχι να διχάζει. Εθνικιστικές κορόνες, από όπου και αν προέρχονται, είναι επικίνδυνες και είναι πολύ πιθανό να πυροδοτήσουν σωρεία δυσμενών αντιδράσεων. Αυτό οφείλει να το σκεφτεί και το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη, το οποίο με συνθήματα «Έλληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι», οδηγεί την πόλωση στα άκρα. Και ας μην ξεχνάμε πως φασιστικές ομάδες καραδοκούν όταν ο ακροδεξιός λαϊκισμός ευημερεί..

Το σίγουρο είναι πως δεν μπορούμε σαν κοινωνία να συνεχίζουμε να εθελοτυφλούμε. Αυτό, μαζί με την απομόνωση και την περιθωριοποίηση, δημιουργεί κοινωνικές εντάσεις. Δεν μπορούμε σαν κοινωνία να κρατάμε τους ανθρώπους αυτούς για πάντα χωρίς φωνή, χωρίς συμμετοχή σε αποφάσεις που αφορούν την καθημερινότητά τους. Όλες οι προηγούμενες νομοθετικές απόπειρες ήταν στρεβλές, αποσπασματικές, αντιμετώπισαν το φαινόμενο φοβικά και εισπρακτικά, αφήνοντας σε καθεστώς ημιπαρανομίας τους μετανάστες. Ταυτόχρονα όμως με την παροχή ιθαγένειας, πρέπει να δοθεί μεγάλη βαρύτητα στην προστασία των συνόρων και στην καταπολέμηση του όλο και αυξανόμενου δουλεμπορίου. Πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να εγγυηθεί από την μεριά της την προστασία των συνόρων της χώρας, διότι αποτελούν σύνορα και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Από τη μια πλευρά πρέπει να αποδοθεί η ιθαγένεια σε όλους τους ανθρώπους που θα πληρούν τα κριτήρια που θα θέσει η κυβέρνηση, και από την άλλη, πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στα σύνορα, ώστε να αποτραπεί η είσοδος στους παράνομους μετανάστες και να εξαρθρωθούν επιτέλους κυκλώματα διακίνησης και πλαστογράφησης, τα οποία παίζουν με τις ζωές ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ;

  Ο Κασσελάκης λοιπόν επιβεβαίωσε τα προγνωστικά του πρώτου γύρου και είναι από χθες ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν ειπωθεί πολλά τα οποί...