Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΙ;;;

Ο Πρωθυπουργός την περασμένη Τρίτη προχώρησε σε διάγγελμα προς του πολίτες της χώρας και με δραματικό τρόπο παρουσίασε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, το τρομερό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η πατρίδα μας. Συμφωνώ με την άποψη του κ. Παπανδρέου ότι η Ελλάδα αποτελεί τον αδύναμο κρίκο του ευρώ, καθώς επίσης και στη διαπίστωση ότι η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο ενός κερδοσκοπικού παιχνιδιού το οποίο έχει στόχο ακόμα και το ίδιο το ευρώ. Ακόμα, είναι αληθές ότι έγιναν καταστροφικές επιλογές τα προηγούμενα χρόνια. Όταν τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντί να απορροφηθούν εξ ολοκλήρου προς όφελος της ανάπτυξης της χώρας, έκλειναν οικονομικές τρύπες, ενδεχομένως να έμπαιναν και σε λάθος τσέπες και τελικά η χώρα μας έχει χάσει ουκ ολίγες ευκαιρίες για να αναπτυχθεί πραγματικά.

Ένα νέο φορολογικό σύστημα πράγματι είναι αναγκαίο. Με την προϋπόθεση όμως πως θα πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, που θα προάγει τη δικαιοσύνη, θα κατανέμει δίκαια τα φορολογικά βάρη και θα ελαφραίνει τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδήματα. Διότι αν πρόκειται για άλλη μια φορά να πληρώσουν μόνο οι μισθωτοί και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, καθώς και ο όλο και συρρικνωμένος κλάδος των ελεύθερων επαγγελματιών, τότε το σύνολο της κοινωνίας θα εξαγριωθεί δικαίως και ενδεχομένως η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να χάσει από νωρίς την κοινωνική συναίνεση που τόσο επιδιώκει. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, οι έχοντες και κατέχοντες θα κληθούν να συμβάλουν περισσότερο στα φορολογικά έσοδα, σύμφωνα με την αυξημένη φοροδοτική τους ικανότητα. Επίσης, θα υπάρξει φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, αύξηση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων που δεν βοηθούν στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, φορολόγηση των μερισμάτων των μεγαλομετόχων. Κουβέντα όμως δεν ακούστηκε για τη φορολόγηση των τραπεζών (αλήθεια, τα 28 δισεκατομμύρια ευρώ θα μείνουν για καιρό ακόμα σε λάθος χέρια;), για τη φορολόγηση των πολυεθνικών, των χρηματιστηριακών εταιριών, των golden boys, των εφοπλιστών, των μεγαλοεργολάβων και της εκκλησίας. Πλην της εκκλησίας, όλοι οι υπόλοιποι συνέβαλαν στα μέγιστα και με τον τρόπο τους ώστε να οδηγηθούμε στην οικονομική κρίση και ακόμα δεν έχουν πληρώσει. Αυτά περιμένει να ακούσει ο λαός, και κυρίως να τα δει να εφαρμόζονται. Από εξαγγελίες έχει χορτάσει. Αν συμβεί αυτό, τότε και μόνο τότε θα πειστούν οι πολίτες ότι πρέπει και οι ίδιοι να κάνουν θυσίες για να έρθει η ανάκαμψη. Και ας μην ξεχνάμε ότι εδώ και χρόνια ο μεγαλύτερος φοροφυγάς είναι το ίδιο το κράτος, το οποίο συντέλεσε σε πολύ μεγάλο βαθμό στην οικονομική αφαίμαξη των ταμείων.

Σχετικά με τον φόρο στα καύσιμα, αποτελεί έναν έμμεσο φόρο και η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί προεκλογικά αλλά και μετά, πως δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Ξεκάθαρα πρόκειται για έναν άδικο φόρο. Θετική είναι η αύξηση της φορολογίας των offshore, αλλά το μεγάλο κέρδος για την κυβέρνηση θα είναι να ανακαλύψει τα φυσικά πρόσωπα που κρύβονται πίσω από τις κάθε είδους offshore.. Είπε ο Πρωθυπουργός ότι θα το ΠΑΣΟΚ θα αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, με διασταύρωση των στοιχείων του εισοδήματος, των περιουσιακών στοιχείων τα οποία αποδεικνύουν το μέγεθος του πλούτου και του εισοδήματος. Σωστό βήμα, αλλά αν κανείς ξεφυλλίσει 2-3 περιοδικά ενημερωτικού χαρακτήρα, θα δει πόσος πλούτος υπάρχει στα χέρια πολλών συνανθρώπων μας. Πλούτος ο οποίος όμως μπορεί να μην φορολογείται..

Η μείωση των επιδομάτων, ουσιαστικά δηλαδή η μείωση μισθού, κατά 10% είναι εν μέρει σωστή αλλά πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά και δίκαια, διότι υπάρχουν πολλοί συμπολίτες που τα βγάζουν πέρα μόνο από τα επιδόματα. Δεν ακούσαμε όμως κάτι για μείωση στο μισθό των βουλευτών, τουλάχιστον για τα επόμενα δυο έτη, ως δείγμα καλής θελήσεως. Ακόμα, είναι απορίας άξιο γιατί θα πρέπει οι βουλευτές να λαμβάνουν αποζημίωση για τη συμμετοχή τους σε κάθε είδους επιτροπές. Αυτή η συμμετοχή στις επιτροπές είναι κομμάτι της εργασίας τους και δεν πρέπει να λαμβάνουν επιπλέον χρήματα. Πράγματι, όλοι μας έχουμε το χρέος να παλέψουμε και να κάνουμε θυσίες αυτή τη δύσκολη στιγμή. Η οικονομική ανάκαμψη πλέον αποτελεί εθνικό στόχο. Όλοι λοιπόν είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει με ίσους όρους. Να πληρώσουν επιτέλους και οι προνομιούχοι, αυτοί που πάντα βρίσκονται στο απυρόβλητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ;

  Ο Κασσελάκης λοιπόν επιβεβαίωσε τα προγνωστικά του πρώτου γύρου και είναι από χθες ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν ειπωθεί πολλά τα οποί...