Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΤΟΥ

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εν τέλει θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος. Ο υπουργός Οικονομικών, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΚΑΠ) Γιώργος Ανωμερίτης κατέθεσε στην Επιτροπή πρόταση, συνοδευόμενη από 189 υπογραφές. Ο Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος φάνταζε μέχρι πριν λίγες μέρες το αντίπαλο δέος, κατέθεσε μεν πρόταση, χωρίς όμως τις προαπαιτούμενες υπογραφές, ενώ ο Στέφανος Τζουμάκας κατέθεσε εκπρόθεσμη πρόταση επίσης χωρίς υπογραφές. Το θέμα με τη συγκέντρωση των αναγκαίων υπογραφών, ξεσήκωσε αντιδράσεις από την πλευρά των κ.κ. Παπουτσή και Τζουμάκα οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξαν ότι επικράτησαν τα διαδικαστικά χαρακτηριστικά της πολιτικής. Μετά από αυτές τις εξελίξεις στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, την ερχόμενη Κυριακή ο κ. Βενιζέλος θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος σε μία εκλογή που θα γίνει από τη βάση, με μεγέθη και διαδικασίες που μάλλον θα τον απογοητεύσουν. Είναι, άλλωστε, γνωστό, ότι δεν θα προτιμούσε εκλογή από μικρό αριθμό πολιτών-όταν ο προκάτοχος του εξελέγη από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Επίσης ο κ. Βενιζέλος δεν θα ήθελε να συνδέσει την εκλογή του με επεισόδια που, ενδεχομένως, να σημειωθούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Όμως όπως και να έχει, το βράδυ της επόμενης Κυριακής θα κάνει τις πρώτες του δηλώσεις ως νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Εκτός από τις διεργασίες εντός ΠΑΣΟΚ, αρκετά ενδιαφέρουσες είναι και αυτές που συμβαίνουν εκτός του Κινήματος. Άμεσα αναμένεται η ίδρυση νέου κόμματος υπό την κ. Κατσέλη και τον κ. Καστανίδη, στο οποίο το πιθανότερο είναι να προσχωρήσουν αρκετοί από τους πρόσφατα διαγραφέντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Το υπό διαμόρφωση κόμμα θα επιχειρήσει να εκφράσει το λεγόμενο κοινωνικό ΠΑΣΟΚ και θα έχει ως πολιτικό – ιδεολογικό του υπόβαθρο τη σοσιαλδημοκρατία, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο πως θα επιχειρήσει τη συνεννόηση με τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, την οποία κατακεραυνώνει αρκετά συχνά ο κ. Βενιζέλος. Το ΠΑΣΟΚ, μετά από την ταραχώδη διακυβέρνηση της χώρας τα τελευταία 2,5 χρόνια, έχει πληγωθεί αρκετά τόσο πολιτικά, εκλογικά αλλά και σε στελεχιακό δυναμικό. Πολλά στελέχη έχουν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ και η εκλογική καθίζηση αναμένεται να φανεί στις εθνικές εκλογές. Εκτός της αποχώρησης πολλών στελεχών και ψηφοφόρων, το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο είναι αμιγώς πολιτικό. Με αφορμή την κρίση στη χώρα μας, συνέβησαν τεράστιες αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Από την ειδυλλιακή προεκλογική περίοδο του ’07, ο κ. Παπανδρέου υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στην πραγματικότητα. Το ΠΑΣΟΚ από την σοσιαλδημοκρατική προεκλογική ρητορεία κλήθηκε να εφαρμόσει ένα νεοφιλελεύθερο μίγμα πολιτικής, το οποίο συνοδευόμενο με τα Μνημόνια έφερε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, ανεργία και φτώχια στην ελληνική κοινωνία.
Το ΠΑΣΟΚ πλέον πρέπει να αποφασίσει με ποιους θέλει να προχωρήσει και κυρίως κάτω από ποια ιδεολογική πλατφόρμα. Οι επιλογές είναι απλές και μετρημένες στα δάχτυλα. Ή θα συνεχίσει να είναι το πιο φιλο-μνημονιακό κόμμα, ασκώντας πολιτικές νεοφιλελεύθερες ή θα ακολουθήσει έναν δρόμο που φαίνεται να τον έχει εγκαταλείψει τελευταία, αυτόν της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι του και η διάσπαση μετά τις τελευταίες εξελίξεις δεν είναι απίθανη. Το ΠΑΣΟΚ αν θέλει να έχει μέλλον στο πολιτικό σύστημα, οφείλει να συζητήσει στο εσωτερικό του πολιτικά. Αν αυτό το είχε κάνει νωρίτερα, τα πράγματα ίσως να ήταν καλύτερα τόσο για το ίδιο όσο και για τη χώρα. Όμως τότε η οποιαδήποτε πολιτική – ιδεολογική διαφωνία καλυπτόταν αρκετά εύκολα κάτω από την ομπρέλα της εξουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ;

  Ο Κασσελάκης λοιπόν επιβεβαίωσε τα προγνωστικά του πρώτου γύρου και είναι από χθες ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν ειπωθεί πολλά τα οποί...