Πρόσφατα ο Πρωθυπουργός επισκέφτηκε κατά σειρά τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αμερική και συναντήθηκε με Μέρκελ, Σαρκοζί, Ομπάμα αντίστοιχα. Στόχος αυτών των συναντήσεων ήταν η από κοινού δράση ενάντια στους κερδοσκόπους και στις οικονομικές απειλές. Είναι αναγκαίο να παρθούν από κοινού πρωτοβουλίες ώστε η χώρα μας να δανείζετε με χαμηλά επιτόκια. Μια πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση είναι η πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομίας κ. Ράινερ Μπρούντερλε σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχετικά με τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. Όπως τονίζει ο Γερμανός υπουργός στην επιστολή του, το ΕΝΤ θα πρέπει να βοηθάει τις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα και μόνο όταν υπάρχει ζήτημα αφερεγγυότητας. Σημειώνει επίσης πως στόχος του ΕΝΤ θα είναι να αποσοβεί τους κινδύνους για τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη. Στο πλαίσιο αυτό θα έχει και τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων στα κράτη – μέλη. Ένας τέτοιος φορέας θα επιτρέπει την επίλυση των προβλημάτων χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποφεύγοντας την ανάμειξη του ΔΝΤ, τονίζει ο Μπρούντερλε. Για το Βερολίνο, ένα τέτοιο ταμείο, το οποίο θα βοηθούσε τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες «την ύστατη στιγμή», δεν θα μπορούσε να είναι παρά ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο και σε καμία περίπτωση μια λύση στα σημερινά προβλήματα της Ελλάδας.
Η πιθανή δημιουργία του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου θα καθιστούσε απαραίτητη μια τροποποίηση των ευρωπαϊκών Συνθηκών, η οποία θα οδηγούσε ορισμένους εταίρους να δουν το ενδεχόμενο αυτό με σκεπτικισμό. Σε κάθε περίπτωση, η προοπτική δημιουργίας ενός ΕΝΤ, ενέχει αρκετούς κινδύνους. Αρχικά, το ΕΝΤ θα ήταν η απαρχή μιας δημοσιονομικής “εξισορρόπησης” εντός της Ευρωζώνης, η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί πάρα πολύ ακριβή… Ακόμα, απειλείται η ανεξαρτησία της ΕΚΤ σε περιπτώσεις κρίσης όπως αυτή της Ελλάδας, και ενδεχομένως να υποσκάπτεται το κύρος του ευρώ και της Ε.Ε γενικότερα. Μια εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι η μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και δη σε μια ακόμη πιο αυστηρή κατεύθυνση. Για παράδειγμα, να ενταθούν οι πιέσεις σε όσες χώρες δεν τηρούν το αποδεκτό όριο του ελλείμματος (σ.σ.: το ισχύον 3%, το οποίο σχεδόν καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν τηρεί προς το παρόν) και να υπάρξει περισσότερος αυτοματισμός και λιγότερη πολιτική παρέμβαση στις περιπτώσεις που μια χώρα πρέπει να τεθεί υπό επιτήρηση. Και αυτό διότι, οι κατ' εξοχήν ευνοημένες από τις πολιτικές παρεμβάσεις μέχρι τώρα ήταν οι μεγάλες χώρες του ευρώ, που ουδέποτε “μαστιγώθηκαν” από την Κομισιόν όταν παραβίασαν το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Είναι κατανοητό ότι η πρόταση για δημιουργία ΕΝΤ έρχεται ως αντίβαρο στις φήμες και στις εκατέρωθεν δηλώσεις που ήθελαν την Ελλάδα να προσφεύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η δημιουργία του ΕΝΤ, παρ’ όλες τις πρώτες αντιδράσεις, φαίνεται πιθανή. Το ερώτημα ωστόσο δεν είναι τόσο ο τρόπος λειτουργίας του ΕΝΤ αλλά το αν ο υπό σύσταση οργανισμός θα έχει κάποια ειδοποιό διαφορά από το ΔΝΤ, το οποίο έχει επικριθεί έντονα για την αναποτελεσματικότητα και την αναλγησία των πολιτικών του. Άλλωστε, τα μέτρα που πήρε ήδη η ελληνική κυβέρνηση μοιάζουν με συνταγή ΔΝΤ, παρ' όλο που μέχρι στιγμής ο διεθνής οργανισμός έχει μόνο με «τεχνογνωσία» παρέμβει. Επίσης, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι όπου παρενέβη το ΔΝΤ, δεν χορήγησε απλόχερη οικονομική βοήθεια στα κράτη, παρά κατάφερε να εμπλέξει το δανειζόμενο κράτος ακόμα βαθύτερα στα δίχτυα της εξάρτησης. Το ΔΝΤ, δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ένας υπηρέτης των συμφερόντων της διεθνούς οικονομικής ελίτ. Αν πρόκειται ο ρόλος του ΕΝΤ να είναι παρόμοιος, με μια αλλαγή μόνο στο όνομα, τότε πρέπει να αποτραπεί η δημιουργία του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου