Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΩΝ ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΩΝ

Με τον απεχθέστερο τρόπο συνεχίζονται τα κρούσματα επιθέσεων από φασιστικούς κύκλους εναντίον πολιτών με το πιο πρόσφατο περιστατικό να καταγράφεται το βράδυ της περασμένης Τετάρτης όταν δύο ανήλικοι νεοναζί επιτέθηκαν εναντίον μίας 28χρονης καθηγήτριας, η οποία δίδασκε την ελληνική γλώσσα και σε οικονομικούς μετανάστες, και με ξυράφι σχημάτισαν στο δεξί μανίκι του μπουφάν της 3 αγκυλωτούς σταυρούς και 2 στον αριστερό βραχίονά της. Η επίθεση των ακροδεξιών στην 27χρονη δεν είναι το μοναδικό στο νομό Χανίων, καθώς κατά καιρούς έχουν σημειωθεί ρατσιστικές επιθέσεις με θύματα αλλοδαπούς που εργάζονται στην περιοχή. Ακόμα, πριν από ένα μήνα περίπου, πραγματοποιήθηκε επίθεση στην αντιρατσιστική συγκέντρωση στους Αμπελοκήπους, και το περιστατικό αυτό ήρθε να αναδείξει το νέο μεταλλαγμένο πρόσωπο της νεοναζιστικής ακροδεξιάς.

Η ελληνική νεοναζιστική ακροδεξιά φαίνεται πως αλλάζει πρόσωπο και προσπαθεί να διεισδύσει με κάθε τρόπο και στη νεολαία. Και δείχνει αρχικά να τα καταφέρνει, καθώς πριν από ένα μήνα στην επίθεση στους Αμπελόκηπους, ανάμεσα στους συλληφθέντες υπήρξαν 13 ανήλικοι. Οι νεοναζιστικές ομάδες αυτοαποκαλούνται «Αυτόνομοι», ενώ προτάσσουν ως σύμβολό τους ένα σταυρό μέσα σε κύκλο που σημαίνει «Λευκή Δύναμη». Η φρασεολογία τους έχει πλέον κάποια αριστερά θα λέγαμε στοιχεία. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, «Για εμάς η κοινότητα είναι σημαντικότερη από τις «αγορές». Είναι σημαντικότερη από τα οικονομικά συμφέροντα που λυμαίνονται την χώρα. Σημαντικότερη από τον δήθεν ομαλό πολιτικό βίο που διασφαλίζει την διαιώνιση της ασυλίας και των προνομίων μίας πολύ μικρής ομάδος που ζει πλουσιοπάροχα, με παρασιτικές μεθόδους». Ενδεικτικό στοιχείο που ενισχύει το νέο πρόσωπο των νεοναζιστών είναι ότι κατά την εισβολή τους στο χώρο των Αμπελοκήπων, φορούσαν μάσκες σαν αυτή του αναρχικού πρωταγωνιστή του «V for Vendetta», μιας ταινίας με σαφή αντιεξουσιαστικά μηνύματα.

Η μετάλλαξη των νεοναζιστών δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα. Διάφορες νεοναζιστικές ομάδες σε χώρες της Ευρώπης ψάχνουν τρόπους να αντιμετωπίσουν την χρόνια κοινωνική απομόνωσή τους. Θέλουν να εμφανιστούν ως αντισυστημικοί, αντικαπιταλιστές, αγωνιστές κατά της παγκοσμιοποίησης και της φιλελεύθερης αγοράς. Υιοθετούν αντιμπεριαλιστικά, αντιαμερικανικά, σοσιαλιστικά και αναρχικά συνθήματα και τα προσαρμόζουν στις ρατσιστικές ιδέες τους. Κάποιοι φορούν μέχρι και παλαιστινιακή μαντίλα προσπαθώντας να καπηλευτούν το κίνημα των Παλαιστίνιων, για τους δικούς τους αντισημιτικούς λόγους. Ορισμένες ομάδες στην Ελλάδα χρησιμοποιούν έντεχνα τον όρο «πατριωτική αριστερά». Χαρακτηριστική περίπτωση ο νεοναζιστικός «Μαύρος Κρίνος» που αποτελείται από πρώην χρυσαυγίτες. Μπορεί να καταφέρονται κατά της επίσημης «συμβιβασμένης» ακροδεξιάς, όμως έχουν κοινό εχθρό τους «αντιρατσιστές πράκτορες του Σόρος», τους αριστερούς και τους αναρχικούς. Και εκτάκτως το νομοσχέδιο για τους μετανάστες που συσπείρωσε όλες τις ακροδεξιές τάσεις, οι οποίες με όπλο τους το διαδίκτυο προσπαθούν να δράσουν από κοινού και να διχάσουν τους πολίτες.

Πρόσφατα στην Παλαιά Βουλή, έγινε συζήτηση σχετικά με το νομοσχέδιο της ιθαγένειας και υπήρξε πάλι η παρουσία 30 περίπου εισβολέων νεοναζιστών οι οποίοι ενώ αρχικά παρακολουθούσαν ως ακροατές τις ομιλίες, αργότερα κατέλαβαν στην ουσία την αίθουσα, επιδόθηκαν σε «υπερπατριωτικές» κορώνες και μόνο μετά την παρέμβαση της αστυνομίας βγήκαν από το κτήριο. Και βγήκαν έξω σαν κύριοι, τη στιγμή που στο πρόσφατο παρελθόν έχουμε δει την αστυνομία να επιτίθεται και να τραυματίζει 70χρονους διαδηλωτές συνταξιούχους… Η τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας και τα σκληρά μέτρα που καλείται να πάρει η κυβέρνηση κυριαρχούν στις καθημερινές συζητήσεις και στα μέσα ενημέρωσης. Όμως και άλλα θέματα, σαν αυτό της νεοναζιστικής δράσης, είναι πολύ σοβαρά και δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ;

  Ο Κασσελάκης λοιπόν επιβεβαίωσε τα προγνωστικά του πρώτου γύρου και είναι από χθες ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν ειπωθεί πολλά τα οποί...