Κυριακή 1 Απριλίου 2012

ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΑΠΑΙΤΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Στα άμεσα σχέδια του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είναι η χρησιμοποίηση παλαιών στρατοπέδων σε όλη τη χώρα ως κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών. Αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν την κίνηση αυτή ως ένα προεκλογικό πυροτέχνημα του Υπουργού, και τη βλέπουν με καχυποψία. Από την άλλη όμως, το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης έχει γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια και η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας απαιτεί άμεση και συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος. Την τελευταία εικοσαετία, η ελληνική μεταναστευτική πολιτική στάθηκε αμήχανη απέναντι στην εισροή χιλιάδων παράνομων μεταναστών. Εκτός από κάποιες διαδικασίες νομιμοποίησης δεν μπόρεσε η πολιτεία να ελέγξει την αθρόα είσοδο ανθρώπων από όλες τις πλευρές των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων μας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας να μην μπορέσει ποτέ να τους αποδεχθεί και σε αρκετές περιπτώσεις να διακατέχεται από ρατσιστικά αισθήματα και συμπεριφορές. Η αλήθεια όμως είναι ότι η πλειοψηφία των παράνομων μεταναστών, αναζήτησαν στη χώρα μας ένα καλύτερο αύριο και σε πολλές περιπτώσεις ήταν θύματα ενός σύγχρονου δουλεμπορίου. Δεν ήθελαν ν’ αφήσουν τις χώρες τους για τουριστικούς λόγους αλλά για λόγους επιβίωσης και ανάγκης, και αυτό πρέπει να γίνεται κατανοητό από ακραίες ομάδες που έχουν διαποτιστεί με έντονα ρατσιστικά και ξενοφοβικά συναισθήματα. Η ανάγκη τους για επιβίωση δεν μπορεί να κρύψει τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πολύπαθη πρωτεύουσα αλλά και πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα.
Εκτός από την χρησιμοποίηση στρατοπέδων, η πολιτεία οφείλει να εκπονήσει και να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταναστευτικής πολιτικής. Άμεσος στόχος πρέπει να είναι η διαβίωση των ανθρώπων αυτών σε ανθρώπινες συνθήκες γιατί πάνω απ’ όλα είναι άνθρωποι και δεύτερον για ν’ απομακρυνθούν από την παραβατικότητα. Η εγκληματικότητα έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις και έχει καταστήσει πολλές περιοχές της πρωτεύουσας εντελώς αφιλόξενες σε πολλούς συμπολίτες μας. Ακολούθως, πρέπει να γίνει έλεγχος και των συμπατριωτών μας, οι οποίοι πολλές φορές χρησιμοποιούν τους μετανάστες σαν ευκαιρία για πλουτισμό και για εργατικά χέρια με σχεδόν μηδενικό κόστος. Εκτός αυτού, είναι αρκετοί οι συμπατριώτες μας εκείνοι που επινοικιάζουν σε δεκάδες μετανάστες μια μικρή γκαρσονιέρα έναντι μεγάλου ενοικίου οι οποίες αρκετά γρήγορα μετατρέπονται σε πυρηνικές βόμβες για τη δημόσια υγιεινή. Ακόμα, οφείλει να πραγματοποιηθεί αποτελεσματικός έλεγχος σε όλα τα μήκη των συνόρων μας – και με τη συμβολή της FRONTEX - για να μετριασθεί το ζήτημα της αθρόας μετανάστευσης, αφού αποτελούμε την κύρια πηγή εισόδου στην Ευρώπη. Εν μέσω της οικονομικής κρίσης η χώρα μας δεν αντέχει τη χρηματοδότηση ειδικών υποδομών και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να σταθεί αρωγός η Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι τα σύνορά μας δεν είναι μόνο ελληνικά, αλλά και σύνορα της Ε.Ε. Η παράνομη μετανάστευση δεν αποτελεί μόνο ελληνικό «προνόμιο», είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η Ε.Ε πρέπει να υιοθετήσει και να εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη πολιτική για την παράνομη μετανάστευση.
Τέλος, ένα μέτρο που μπορεί να μετριάσει την κατάσταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο γενικότερα, είναι όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. να αναλάβουν τις ευθύνες τους ισομερώς και ανάλογα με τις δυνατότητές τους, αλλά και η άμεση συνεννόηση και εφαρμογή διακρατικών συμφωνιών με τις γείτονες χώρες. Το σίγουρο είναι πως πλέον, είκοσι χρόνια μετά τις πρώτες αφίξεις παράνομων μεταναστών, η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει τόσο μεγάλες μεταναστευτικές ροές. Η εισροή μεταναστών από τον Έβρο αποτελεί πανευρωπαϊκό πρόβλημα καθώς το 90% της μετανάστευσης προς την Ευρώπη γίνεται μέσω των Ελληνοτουρκικών συνόρων και για το λόγο αυτό η Ε.Ε. πρέπει να κοιτάξει το πρόβλημα κατάματα και να βοηθήσει την Ελλάδα στην αντιμετώπισή του. Δεν πρέπει κάτω από το χαλί της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων να συνεχίζονται να κρύβονται όλα τα υπόλοιπα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ;

  Ο Κασσελάκης λοιπόν επιβεβαίωσε τα προγνωστικά του πρώτου γύρου και είναι από χθες ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν ειπωθεί πολλά τα οποί...