Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ

Στο πολιτικό λεξιλόγιο της χώρας προστέθηκαν τη βδομάδα που μας πέρασε λέξεις και φράσεις που θυμίζουν το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ. Έγινε λόγος για «βαθύ λαρύγγι» της Κυβέρνησης, το οποίο ευθύνεται για την αλματώδη αύξηση των spreads δανεισμού. Μακάρι όμως όλο το πρόβλημα να ήταν κάποιο κυβερνητικό «βαθύ λαρύγγι» ή μόνο η άστοχη «πολυλογία» κυβερνητικών παραγόντων που εκτινάσσει τα spreads. Το σίγουρο είναι πως οι αγορές και οι κερδοσκόποι δεν περίμεναν κάποια «κυβερνητική διαρροή», από ανώνυμους πάντα αξιωματούχους, ώστε να μας περάσουν τη θηλιά στο λαιμό. Είναι βέβαιο πως οι διεθνείς αγορές δεν έχουν πειστεί ακόμα, και είναι εντελώς αβέβαιο αν θα πειστούν στο άμεσο μέλλον, για την αξιοπιστία της χώρας μας. Οι κυβερνητικές αμαρτίες των 10 τελευταίων ετών είναι αμέτρητες και σαφώς δεν θα έμεναν κρυμμένες για πολύ καιρό ακόμα κάτω από το χαλί. Διότι, τα spreads δεν ανεβαίνουν από μόνα τους μόνο από φήμες, αν δεν υπάρχουν και πραγματικά γεγονότα.

Η ραγδαία αύξηση των spreads είναι αναμφίβολα το πρώτο θέμα της επικαιρότητας. Δεν πρέπει όμως να λησμονούμε ότι το έλλειμμα για το πρώτο τρίμηνο του 2010 είναι κατά 39,2% σε σχέση με το περσινό πρώτο τρίμηνο (από τα 7,1 δις Ευρώ έπεσε στα 4,3 δις Ευρώ). Το ποσοστό είναι αισθητά υψηλότερο του στόχου μείωσης κατά 30,2% βάσει του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που προβλέπει έλλειμμα 21,6 δισ. ευρώ έναντι 30,9 δισ. πέρσι και 22,5 δισ. του φετινού προϋπολογισμού. Βασικότερος παράγοντας μείωσης του ελλείμματος αποδεικνύεται για την ώρα η σημαντική μείωση των πρωτογενών δαπανών σε ποσοστό 6,3% κι ενώ δεν έχουν αρχίσει να αποδίδουν στο σύνολό τους τα πρόσθετα μέτρα των περίπου 5 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν στις 3 Μαρτίου. Ακόμα, πρέπει να επισημανθεί πως καθοριστικός μήνας για την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος είναι ο Απρίλιος, κατά τον οποίο θα καταγραφεί η αύξηση του ΦΠΑ και οι περικοπές στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων.

Παρά τη θετική εξέλιξη με το έλλειμμα, πρέπει ωστόσο να τονιστούν κάποιες αδυναμίες. Αρχικά, η επικοινωνιακή διαχείριση της οικονομικής κατάστασης δεν είναι η ενδεδειγμένη. Κορυφαίο δείγμα της επικοινωνιακής αδυναμίας της κυβέρνησης είναι να ελέγξει τις συνεχείς δημόσιες εμφανίσεις κορυφαίων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου τα οποία κάθε φορά, με δηλώσεις τους, ενέτειναν το πρόβλημα. Επίσης, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, όταν παρομοίαζε την ελληνική οικονομία με τον «Τιτανικό», ταυτόχρονα η χώρα έπρεπε να δανειστεί και οι δηλώσεις αυτές σε καμία περίπτωση δεν θα έκαναν καλό στα επιτόκια δανεισμού. Αυτή η επικοινωνιακή παλινδρόμηση δείχνει και ένα πολιτικό πρόβλημα: Είναι αισθητή η παρουσία δυο διαφορετικών ΠΑΣΟΚ μέσα στην κυβέρνηση. Το ένα δείχνει να στηρίζει τα σκληρά, πλην αναγκαία, μέτρα που υποχρεώθηκε να λάβει η κυβέρνηση, ενώ το άλλο ΠΑΣΟΚ δείχνει τουλάχιστον σκεπτικό απέναντι στην κυβερνητική οικονομική πολιτική.

Αυτό όμως που έχει βαρύνουσα σημασία αυτές τις δύσκολες στιγμές, είναι να γίνουν κατανοητά τα λάθη στους κόλπους της κυβέρνησης και να σταματήσει η κυβερνητική και κοινοβουλευτική φλυαρία. Ο λαός έχει καταλάβει την κρισιμότητα του οικονομικού προβλήματος και απαιτεί να σταματήσουν η κυβερνητική φλυαρία, τα mea culpa, οι «διαρροές» και οτιδήποτε άλλο μπορεί να πληγώσει ακόμα περισσότερο την οικονομία και την αξιοπιστία της χώρας. Η μεγάλη μείωση του ελλείμματος δείχνει το δρόμο της συνέχισης των αλλαγών. Είναι εξίσου αναγκαίο να ξεπεραστούν τα σημάδια ερασιτεχνικών, αντιφατικών και ασυντόνιστων χειρισμών (π.χ το συνεχόμενο «σβήσε- γράψε» στο φορολογικό νομοσχέδιο), που εκδηλώνονται σχεδόν καθημερινά. Για να αλλάξει η πορεία των πραγμάτων, πρέπει η κυβέρνηση να δουλέψει καλύτερα, γρηγορότερα και πιο συντονισμένα. Καλά τα λόγια στήριξης αλλά καλύτερα τα πολιτικά χειροπιαστά αποτελέσματα. Πρέπει οι αλλαγές να συνεχιστούν με γοργό ρυθμό και χωρίς κυβερνητικές καθυστερήσεις διότι από μόνος του ένας Τρισέ δεν φέρνει την άνοιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ;

  Ο Κασσελάκης λοιπόν επιβεβαίωσε τα προγνωστικά του πρώτου γύρου και είναι από χθες ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν ειπωθεί πολλά τα οποί...