Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

Μπροστά στη λαίλαπα των νέων σκληρών μέτρων του ΔΝΤ που έρχονται να πλήξουν τον Έλληνα πολίτη, η Κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα το προσχέδιο νόμου του «Καλλικράτη». Είναι κοινά αποδεκτό, ότι το ελληνικό κράτος είναι από τα πιο συγκεντρωτικά της Ευρώπης και η τομή που πρέπει να γίνει είναι επιτακτική. Ο φιλόδοξος στόχος του «Καλλικράτη» είναι να γίνει το κράτος πιο φιλικό απέναντι στους πολίτες, να αποκτήσει η έννοια της αποκέντρωσης πραγματικό χαρακτήρα και να μπορούμε να μιλάμε για ένα σύγχρονο αποτελεσματικό και επιτελικό κράτος. Αρχικά, οι 910 Δήμοι και οι 124 Κοινότητες που υπάρχουν σήμερα συνενώνονται σε 333 έως 343 Δήμους. Οι 57 Νομαρχίες και τα 19 Επαρχεία καταργούνται και αντικαθίστανται από 13 αιρετές Περιφέρειες και οι 13 κρατικές Περιφέρειες αντικαθίσταται με τη σειρά τους από 7 αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Το πολιτικό προσωπικό μειώνεται κατά 60%, τα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων μειώνονται κατά 4.000 και τα διοικητικά τους συμβούλια κατά 20.000. Αδιαμφισβήτητα αυτό σημαίνει μεγάλη μείωση δαπανών, είναι ένα βήμα προς το νοικοκύρεμα του κράτους.
Μια άλλη καινοτομία που φέρνει το σχέδιο «Καλλικράτης», είναι η 5ετής θητεία δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων από το 2014. Οι εκλογές για την ανάδειξη των παραπάνω οργάνων θα γίνονται μαζί με τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με το μέτρο αυτό θα μειωθούν σε μεγάλο βαθμό οι εκλογικές δαπάνες και επιχειρείται να δοθεί παραπάνω κύρος και ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στις Ευρωεκλογές, στις οποίες παραδοσιακά τα ποσοστά αποχής είναι πολύ μεγάλα. Ακόμα, με τον «Καλλικράτη» μεταφέρονται πολλές αρμοδιότητες στους Δήμους και στις Περιφέρειες ώστε να γίνει πράξη η αποκέντρωση. Για παράδειγμα, οι νέες αρμοδιότητες των νέων Δήμων αφορούν στους τομείς Πολεοδομίας, Πρόνοιας, Υγείας, Παιδείας, Εμπορίου, Μεταφορών. Το μεγάλο στοίχημα για την επιτυχία της μεταρρύθμισης στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, είναι εκτός από την αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων να μεταφερθούν και οι οικονομικοί πόροι ώστε να έχει νόημα η αποκέντρωση, η εξυπηρέτηση του πολίτη και η ανάπτυξη των Δήμων και των Περιφερειών. Βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση είναι η καθιέρωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων για την οικονομική στήριξη των Δήμων και των Περιφερειών, καθώς επίσης και η θέσπιση ενός νέου αναπτυξιακού προγράμματος, του προγράμματος «Ελληνική Αρχιτεκτονική Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης» («ΕΛΛΑΔΑ»). Πρέπει όμως να είναι πλήρως κατοχυρωμένοι αυτοί οι πόροι και να γίνει η κατάλληλη μεταφορά προσωπικού, μεταφορά υλικοτεχνικών υποδομών και εξοπλισμού, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και ολόκληρων υπηρεσιών. Επομένως πρέπει, η Κυβέρνηση να μεριμνήσει εγκαίρως, και να έχουν προηγηθεί όλες εκείνες οι διαδικασίες που θα διευκολύνουν την ομαλή μετάβαση στη νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι οι εκλογές θα γίνουν σε λιγότερο από 7 μήνες.
Στα θετικά του νομοσχεδίου, τοποθετείται η θεσμοθέτηση Επιτροπής Διαβούλευσης, Συμβουλίου ένταξης μεταναστών και ο θεσμός της Συμπαράστασης του Δημότη και της Επιχείρησης. Επίσης, ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι υπερχρέωσης και πτώχευσης των νέων Δήμων με την Επιτροπή Ειδικού Ελέγχου και με το πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης. Ακόμα, όλες οι προσλήψεις θα γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ και με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να δοθεί τέλος σε πελατειακές σχέσεις και τακτοποίηση «γνωστών και φίλων». Για να πετύχουν οι τομές στο κράτος, πρέπει να είναι πλήρως κατοχυρωμένοι οι οικονομικοί πόροι, διότι χωρίς αυτούς δεν θα μπορούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να φέρουν σε πέρας την ανάπτυξη και δεν θα μπορούμε να μιλάμε για ένα πραγματικά σύγχρονο κράτος. Μέσα στην τεράστια οικονομική κρίση που ζούμε, τα πειράματα είναι απαγορευτικά και η Κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει την επιτυχία του όλου εγχειρήματος. Αλλιώς, ο «Καλλικράτης» σε λίγα χρόνια θα έχει την τύχη του «Καποδίστρια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ;

  Ο Κασσελάκης λοιπόν επιβεβαίωσε τα προγνωστικά του πρώτου γύρου και είναι από χθες ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν ειπωθεί πολλά τα οποί...