Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

ΤΟ ΔΝΤ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΕΔΩ

Όπως είπε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, «το ΔΝΤ είναι ήδη εδώ». Η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε επίσημα τους αξιωματούχους του ΔΝΤ στην Αθήνα, για να εξεταστεί η οικονομική κατάσταση της χώρας. Μέχρι τη στιγμή που γραφόταν αυτό το κείμενο, η κυβέρνηση δεν είχε ζητήσει ακόμα την εφαρμογή του σύνθετου σχεδίου διάσωσης Ε.Ε –ΔΝΤ. Σωστά πράττει και αναφέρει συνεχώς ότι δεν προτίθεται να ζητήσει την εφαρμογή του. Η αλήθεια όμως είναι ότι τα περιθώρια στενεύουν απειλητικά. Τα spread δεν λένε να πέσουν και συνεχίζεται αμείωτη η οικονομική υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Το ΔΝΤ λοιπόν μοιάζει πιο κοντά από ποτέ. Όπως έχει επισημανθεί πολλάκις, όπου παρενέβη το ΔΝΤ, επήλθε οικονομική καταστροφή, κοινωνικές αναταραχές, ραγδαία αύξηση της ανεργίας και γενικότερα επικράτησε χάος.
Αν το ΔΝΤ προτείνει νέα σκληρά μέτρα και τα υιοθετήσει η κυβέρνηση, τότε προβλέπονται μεγάλες κοινωνικές αναταραχές. Και όταν μιλούμε για σκληρά μέτρα εννοούμε κάποια σαν τα παρακάτω: δεκάδες χιλιάδες νέες απολύσεις στο δημόσιο τομέα, περικοπή μισθών και επιδομάτων και στον ιδιωτικό τομέα, κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, νέα άνοδος στο Φ.Π.Α, στο φόρο καυσίμων και τσιγάρων και η λίστα μοιάζει ατελείωτη. Αυτό είναι το πλέον δυσοίωνο σενάριο. Εν αντιθέσει, υπάρχει η πιθανότητα το ΔΝΤ να μην ζητήσει πρόσθετα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση. Και αυτό βεβαίως δεν θα οφείλεται στις «καλές προθέσεις» του σοσιαλιστή Προέδρου του ΔΝΤ ,Ντομινίκ Στρος Καν (ο οποίος ως υποψήφιος στις επόμενος γαλλικές προεδρικές εκλογές θα θέλει να δείξει ένα ρεαλιστικό πολιτικό πρόσωπο στους συμπολίτες του), αλλά στα ήδη σκληρά μέτρα τα οποία υποχρεώθηκε να εφαρμόσει ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών.
Εφόσον λάβουμε υπόψη το θετικό σενάριο της μη επιβολής επιπρόσθετων οικονομικών μέτρων, μπορεί να υπάρξει μια οικονομική ανακούφιση από την πίεση των αγορών . Όμως θα πρέπει τότε να αντιμετωπιστεί ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, το οποίο θα είναι βαθύτατα πολιτικό. Οι Υπουργοί, μην μπορώντας να κάνουν κάτι άλλο, θα μετατραπούν, άγνωστο για πόσα χρόνια, σε εντολοδόχοι του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα ζητηθούν, είναι βέβαιο πως θα προκαλέσουν σημαντικές τριβές και ως αποτέλεσμα, οι αντοχές του πολιτικού συστήματος θα δοκιμαστούν από την προοπτική μιας πολυετούς λιτότητας. Πολλοί είναι αυτοί που τονίζουν ότι όπου παρενέβη το ΔΝΤ, εκτός από την οικονομική καταστροφή, προξένησε και πολιτική αστάθεια, λόγω της πτώσης πολλών κυβερνήσεων και την αδυναμία κυβερνητικής προοπτικής (Αργεντινή, Λετονία). Το ερώτημα που γεννάται είναι αν θα προκληθεί και στη χώρα μας παρόμοια πολιτική αστάθεια και, αν συμβεί, ποιες μακροπρόθεσμες παρενέργειες θα έχει .
Η ενδεχόμενη προσφυγή στο ΔΝΤ θα είναι μια μεγάλη δοκιμασία για την ελληνική κοινωνία, αλλά και για το πολιτικό σύστημα. Ήδη παρατηρούμε ότι και η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα είναι τουλάχιστον σε αμηχανία. Όσον αφορά το πολιτικό σύστημα, το ΠΑΣΟΚ υποχρεούται να εφαρμόσει μια πολιτική που υπερβαίνει το χαρακτήρα του, η ΝΔ περισσότερο ασχολείται με ενδεχόμενη απομάκρυνση της κ. Μπακογιάννη παρά με την οικονομική κατάσταση της χώρας και η Αριστερά είναι κατά πάντων και δεν έχει να προτείνει μια διαφορετική προοπτική. Ο ΛΑΟΣ από τη μια υπερασπίζεται την κυβέρνηση και από την άλλη προσεγγίζει τη ΝΔ. Στο σημείο αυτό, αξίζει να τονιστεί μια μέτρηση της κοινής γνώμης που πραγματοποιήθηκε και παρουσίασε την επιθυμία ενός μεγάλου ποσοστού του κόσμου για δημιουργία νέου κόμματος..Από την άλλη, η κοινωνία φαίνεται πως έχει καταλάβει την κρισιμότητα της κατάστασης, αλλά η αλήθεια είναι πως η μικρομεσαία τάξη δεν αντέχει άλλα μέτρα. Τα συνδικάτα, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι άνεργοι και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι εναντίον νέων μέτρων και υπόσχονται «μάχες» και μεγάλες κινητοποιήσεις. Αυτές οι «μάχες» λοιπόν είναι που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του πολιτικού συστήματος. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συνεχίζει να προηγείται με μεγάλη διαφορά στην πρόθεση ψήφου. Αν όμως φτάσουμε σε νέο «δυστυχώς επτωχεύσαμε» , τότε ενδέχεται να πτωχεύσει και η ίδια η κυβέρνηση και οι παρενέργειες θα είναι μεγάλες και προς πολλές κατευθύνσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ;

  Ο Κασσελάκης λοιπόν επιβεβαίωσε τα προγνωστικά του πρώτου γύρου και είναι από χθες ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν ειπωθεί πολλά τα οποί...