Πριν λίγες μέρες, ο Ταγίπ Ερντογάν συνοδευόμενος από 10 Τούρκους Υπουργούς και δεκάδες συμπατριώτες του επιχειρηματίες επισκέφτηκε τη χώρα μας και πραγματοποίησε μια σειρά κρίσιμων συναντήσεων με την ελληνική πολιτική ηγεσία. Απόρροια αυτών των συναντήσεων ήταν η υπογραφή 21 συμφωνιών ανάμεσα στις δυο χώρες. Αναμφίβολα πρόκειται για μια ιστορική συνάντηση των δυο χωρών, η οποία πρέπει να είναι η αρχή για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Από τις συνολικά 21 συμφωνίες, ιδιαιτέρως σημαντική είναι η συμφωνία για τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού. Η συνεργασία αυτή στοχεύει στην τουριστική σύνδεση των ανατολικών νησιών του Αιγαίου με τα τουρκικά παράλια και τον τεράστιο όγκο των τουριστών που συγκεντρώνει λόγω της διαφοράς τουρκικής λίρας - ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η τουριστική συνεργασία θα ξεκινήσει με κοινό σχέδιο ενημέρωσης των 40 σημαντικότερων Κινέζων τουριστικών πρακτόρων για τουριστικά πακέτα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Σε μια περίοδο όπου ο τουρισμός της χώρας μας έχει καθοδικές τάσεις, μια τέτοια συνεργασία μπορεί να είναι προάγγελος μιας ανάπτυξης.
Ιδιαίτερα σημαντικές θεωρούνται οι συμφωνίες που αφορούν τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης - Προστασίας του Πολίτη. Η Τουρκία δεσμεύτηκε να εξετάζει 1.000 αιτήματα επανεισδοχής λαθρομεταναστών ετησίως. Στο σημείο αυτό όμως, πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να πιέσει τους γείτονες να εφαρμόσουν πλήρως τη συμφωνία με τη χώρα μας για την επανεισδοχή λαθρομεταναστών. Ετησίως είναι χιλιάδες οι λαθρομετανάστες που έρχονται από την Τουρκία, και όσο δεν εφαρμόζετε η συμφωνία, θα πληθαίνουν, και δικαίως, οι φωνές οι οποίες κάνουν λόγο για σκοπιμότητα με απώτερο σκοπό. Ακόμα, οι υπόλοιπες συμφωνίες έχουν να κάνουν με τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τις μεταφορές, τους σιδηροδρόμους, την επικοινωνία και την πληροφορική.
Εκτός όμως από όλα τα παραπάνω, σημαντικά εθνικά θέματα παραμένουν ανοιχτά, και αν θέλουμε να μιλάμε για πραγματική νέα αρχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πρέπει άμεσα να τεθούν επί τάπητος και να επιλυθούν. Πρώτα -πρώτα, το ζήτημα με τις παραβιάσεις στο Αιγαίο. Είναι αδιανόητο κατά τη διάρκεια επίσκεψης Ερντογάν, να πραγματοποιούνται παραβιάσεις τούρκικων μαχητικών στο Αιγαίο. Λύση δεν είναι να πετούν τα αεροσκάφη άοπλα. Πρέπει οι παραβιάσεις να σταματήσουν εντελώς και κατ’ επέκταση είναι επιβεβλημένο και στις δυο χώρες να υπάρξει σημαντική περικοπή στους εξοπλισμούς και στις αμυντικές δαπάνες. . Η χώρα μας ειδικά, σπαταλά πάρα πολλά χρήματα, τα οποία θα μπορούσε να διαθέσει στην παιδεία, την υγεία και την έρευνα . Επίσης, ο κ. Ερντογάν αντί να δίνει συμβουλές στους έλληνες δημοσιογράφους σχετικά με τη δημοσιότητα που λαμβάνουν οι τούρκικες παραβιάσεις, ας μεριμνήσει αρχικά να δίνει στην ελληνική πλευρά τα σχέδια πτήσης των τούρκικων μαχητικών αεροσκαφών. Ακόμα, όταν μιλάμε για συνεργασία δεν μπορεί να διατηρείται ακόμα το casus belli της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης σε σχέση με την πιθανή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Επιβεβλημένη είναι η επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος, η οποία θα βασίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ελλάδα και η Τουρκία, παρά τις διαφορές, πρέπει να αναζητήσουν δρόμους συνεργασίας και συνεννόησης. Βασικό συστατικό αυτής της συνεννόησης πρέπει να αποτελεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη, η απαγόρευση χρήσης και απειλής βίας και ο σεβασμός των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών κάθε χώρας. Ζητήματα όπως το Κυπριακό, οι παραβιάσεις, η υφαλοκρηπίδα, η Σχολή της Χάλκης και η λαθρομετανάστευση, τα οποία αποτελούν εθνικές μας διεκδικήσεις πρέπει να επιλυθούν σύντομα. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως στηρίζει το αίτημα της Τουρκίας για είσοδο στη Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να πούμε ναι στην ένταξη της Τουρκίας πρέπει πρώτα να τηρήσει από μέρους της κάποιες προϋποθέσεις. Αρχικά, οφείλει να αναγνωρίσει τη Δημοκρατία της Κύπρου καθώς και τη γενοκτονία των Αρμενίων που έγινε το 1915. Η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, όσο προσβλητική και αν είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση, αποτελεί το ελάχιστο που μπορεί κανείς να απαιτεί από μια υποψήφια προς ένταξη χώρα. Σίγουρα πρέπει να γίνουν μεγάλες προσπάθειες από την Τουρκία για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και για την ισότητα αντρών και γυναικών με ιδιαίτερο βάρος να δίνεται στο σεβασμό του ασθενούς φύλου. Έχουν γίνει προσπάθειες από την Άγκυρα τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν αρκούν, διότι ας μην ξεχνάμε ότι περίπου το 20% των εκκρεμών υποθέσεων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αφορά την Τουρκία. Όπως καταλαβαίνει κανείς, καλές οι 21 συμφωνίες που υπεγράφησαν, αλλά πρέπει να γίνουν πραγματικά βήματα καλής θέλησης από την Τουρκία για να έχει νόημα η προσπάθεια γεφύρωσης των χρόνιων διαφορών ανάμεσα στις δυο χώρες.
Σχολιασμός της πολιτικής επικαιρότητας, ανάρτηση πολιτικών, ιδεολογικών και θεωρητικών κειμένων καθώς επίσης και οτιδήποτε άλλο χρήζει σχολιασμού!
Σάββατο 15 Μαΐου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ;
Ο Κασσελάκης λοιπόν επιβεβαίωσε τα προγνωστικά του πρώτου γύρου και είναι από χθες ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν ειπωθεί πολλά τα οποί...
-
Λίγο πριν τις εκλογές, και ενώ η πόλωση και η αντιπαράθεση μεγαλώνουν, πολλοί πολίτες εμφανίζονται, και είναι πραγματικά, αναποφάσισ...
-
Τα Χριστούγεννα ανέκαθεν ήταν η αγαπημένη μου εποχή (μαζί με το καλοκαιράκι βεβαίως). Σαν παιδί λάτρευα τούτες τις όμορφες μέρες αλλά δ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου