Κυριακή 30 Μαΐου 2010

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Η ομολογία του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Τάσου Μαντέλη, για «χορηγία» από τη Ζήμενς, επιβεβαιώνει με τον πιο παραδειγματικό τρόπο πως οι εκατομμύρια φωνές των πολιτών κατά του πολιτικού συστήματος μόνο τυχαίες δεν είναι. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στην κρίση αξιοπιστίας την οποία περνά σύσσωμο το πολιτικό σύστημα της χώρας μας. Οι πολίτες δικαίως εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την ατιμωρησία των εθνοπατέρων μας, τη στιγμή που χιλιάδες συμπολίτες μας κινδυνεύουν ακόμα και με φυλάκιση για μια οικονομική οφειλή λίγων ευρώ προς το κράτος. Το αίσθημα δικαίου δεν έχει επικρατήσει και για τον λόγο αυτό αντιδρούν σφόδρα οι πολίτες στα σκληρά οικονομικά μέτρα που αναγκάστηκε να πάρει η κυβέρνηση. Αν είχαν πειστεί εξ’ αρχής οι συμπολίτες μας για την πραγματική και ολοκληρωτική απονομή δικαιοσύνης, οι αντιδράσεις θα ήταν ηπιότερες καθώς θα ένιωθαν πως οι θυσίες τους θα έπιαναν τόπο.
Πολλαπλασιάζονται καθημερινά οι βουλευτές οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους αναρίθμητα ακίνητα, μετοχές, αυτοκίνητα, σκάφη πολυτελείας, αποκτήματα όμως που σαφώς δεν μπορούν να δικαιολογηθούν μόνο από τη βουλευτική τους αποζημίωση. Είναι πολλοί εκείνοι που εισερχόμενοι στο στίβο της πολιτικής είχαν μόνο ένα σπίτι και τώρα εμφανίζονται μεγαλοιδιοκτήτες. Η κυνική ομολογία του κ. Μαντέλη πρέπει να λειτουργήσει ως αφορμή ώστε να διερευνηθούν εξονυχιστικά από τη δικαιοσύνη τα πόθεν έσχες, οι τραπεζικοί λογαριασμοί και οι φορολογικές δηλώσεις όλων των βουλευτών από το 1996 μέχρι σήμερα. Αν διαπιστωθούν παρατυπίες, γεγονός που φαντάζει σίγουρο, πρέπει να πληρώσουν αυτοί οι πολιτικοί που ευθύνονται για τη σημερινή κατάντια της χώρας μας. Και όταν λέμε να πληρώσουν, δεν αναφερόμαστε γενικά και αόριστα, αλλά κυριολεκτικά, και εννοούμε τη δήμευση της περιουσίας και ακολούθως την ποινική τιμωρία. Τα λόγια του Πρωθυπουργού περί «λαμογιών που πρέπει να κάτσουν στο σκαμνί» είναι πιο επίκαιρα από ποτέ και πρέπει να γίνουν άμεσα πράξη.
Σαφώς και οι κατηγορίες δεν πρέπει ελαφρά τη καρδία να βαραίνουν και πολιτικούς οι οποίοι όχι μόνο δεν πλούτισαν παρανόμως, αλλά έφυγαν από την πολιτική φτωχότεροι. Ευτυχώς υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις και ευχή όλων είναι μετά από ενδεχόμενο εξονυχιστικό έλεγχο, να μπορούμε με βεβαιότητα να μιλούμε για ορισμένους που παρανόμως πλούτισαν, και για πολλούς που έχουν ακέραιο χαρακτήρα και είναι πιστοί στο λειτούργημά τους. Το άσχημο ,και συνάμα καταστροφικό, θα είναι να αποδειχθεί το αντίστροφο.. Ο Πρωθυπουργός, αλλά και ο κ. Σαμαράς, δεν έχουν εμπλακεί τώρα ή στο παρελθόν σε κάποιο από τα πολλά σκάνδαλα τα οποία επί πολλά χρόνια ταλανίζουν τη χώρα μας. Είναι ευκαιρία λοιπόν και για τους δυο να μην αργοπορήσουν και να «βγάλουν στη σέντρα» όλους τους διεφθαρμένους συναδέλφους τους. Δεν πρέπει να σκεφτούν το ενδεχόμενο ενός πιθανού πολιτικού κόστους, αλλά να προχωρήσουν άμεσα στην αυτοκάθαρση. Είναι και οι δυο τους πολιτικοί της νεότερης γενιάς και είναι απαραίτητο να μην σκεφτούν πως θα κρατήσουν τις εσωκομματικές ισορροπίες, αλλά πως θα βάλουν τα δυνατά τους να σωθεί η χώρα και να επιστραφούν τα κλεμμένα χρήματα στον κρατικό κορβανά προς ενίσχυση των μη προνομιούχων.
Πρέπει επίσης η δικαστική εξουσία να λειτουργήσει ανεπηρέαστη και να αποδώσει δικαιοσύνη. Η δουλειά της, όπως και αυτή των εξεταστικών επιτροπών, δεν είναι καθόλου εύκολη, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν αρκετά σκάνδαλα. Σκάνδαλα τα οποία δεν έχουν αποκλειστικά πράσινο ή γαλάζιο χρώμα. Η εξουσία δυστυχώς διαφθείρει και μένει να αποδειχθεί πόσους έχει διαφθείρει. Γιατί το σίγουρο είναι ότι ο κ. Μαντέλης δεν πρέπει να αποτελέσει την αρχή και το τέλος ταυτόχρονα. Υπάρχουν και άλλοι «Μαντέληδες» και πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ;

  Ο Κασσελάκης λοιπόν επιβεβαίωσε τα προγνωστικά του πρώτου γύρου και είναι από χθες ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν ειπωθεί πολλά τα οποί...