Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΣΟΚ

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται εδώ και ένα χρόνο στην εξουσία. Αυτός ο χρόνος ήταν από τους πιο δύσκολους στη σύγχρονη ιστορία της χώρας και αναμφίβολα υπήρξαν θετικές και αρνητικές στιγμές. Στα θετικά μέτρα της κυβέρνησης συγκαταλέγονται μεταρρυθμίσεις όπως αυτές που έγιναν στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό σύστημα, το νομοσχέδιο «Καλλικράτης», το οποίο όμως θα φανεί σε μάκρος χρόνου αν θα πετύχει, το ψαλίδισμα πολλών αχρείαστων μπόνους στο δημόσιο τομέα, η καταγραφή των δημοσίων υπαλλήλων, η προσπάθεια αναμόρφωσης και απλοποίησης του ΕΣΠΑ, η προστασία του υπερχρεωμένου νοικοκυριού, η μείωση των αλόγιστων δαπανών του δημοσίου τομέα (νοσοκομεία, ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία, κατάργηση και συγχώνευση οργανισμών του δημοσίου, κατάργηση επιτροπών). Επίσης, η προσωπική προσπάθεια του Πρωθυπουργού για προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας θα αποφέρει καρπούς έπειτα από τη συμφωνία με τις κυβερνήσεις Κατάρ και Κίνας. Ένα ακόμα θετικό στοιχείο είναι η πρόθεση για εκσυγχρονισμό του επί χρόνια ζημιογόνου ΟΣΕ και η δημιουργία δασικών χαρτών ανά τη χώρα. Πολύ σημαντικός είναι ο νόμος που ψηφίστηκε ενάντια στους επίορκους πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους, ένας νόμος που ενισχύει τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο. Η δήμευση των περιουσιακών στοιχείων που δεν δηλώνονται στο πόθεν έσχες, η έκπτωση από το πολιτικό αξίωμα όσων αποδειχθεί ότι συμμετείχαν σε offshore εταιρίες, η ευνοϊκή ποινική μεταχείριση αυτών που θα συνεργαστούν με τη Δικαιοσύνη για την αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων αποδεικνύουν στην πράξη την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να βγουν όλα στο φως. Το «όλα στο φως», αποδεικνύεται και από τη θέληση του Πρωθυπουργού να εξεταστεί και η οικονομική διακυβέρνηση της περιόδου Σημίτη. Τα θετικά μέτρα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο αυτά, όμως όλα έχουν υποσκιαστεί από την είσοδο του ΔΝΤ στη χώρα μας και από τον κίνδυνο χρεοκοπίας που συνεχίζει να πλανάται στην ελληνική ατμόσφαιρα.
Η περικοπή μισθών και συντάξεων ακόμα και από τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους ασφαλώς και δεν κινούνται στο πνεύμα της κοινωνικής δικαιοσύνης που εξήγγειλε προεκλογικά ο Πρωθυπουργός. Επίσης, προσωπική ευθύνη έχει για την «προεκλογική παραπληροφόρηση». Δεν είναι δυνατόν προεκλογικά να μην γνώριζε ο κ. Παπανδρέου τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας. Η περίφημη φράση «λεφτά υπάρχουν», ενδεχομένως να μην είναι τόσο μακριά από την πραγματικότητα, όμως ακόμα οι κρατικές αρχές δεν μπορούν να εντοπίσουν τα χρήματα αυτά. Συνεχώς διαπιστώνονται και ανακοινώνονται πολλές περιπτώσεις φοροδιαφυγής όμως τα ταμεία του κράτους παραμένουν άδεια. Ακόμα, ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο άργησε να καταλάβει την κρισιμότητα της κατάστασης και έπρεπε από την πρώτη μέρα να ληφθούν διαρθρωτικά μέτρα. Αυτή η ολιγωρία είχε σαν αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Τέλος, για την οικονομική κατάρρευση της χώρας, σαφώς και φταίνε κάποιοι πολιτικοί οι οποίοι οδηγούσαν τόσα χρόνια το τιμόνι. Εδώ και ένα χρόνο το φωνάζει σύσσωμη η ελληνική κοινωνία, χωρίς να φοράει πράσινες ή μπλε παρωπίδες, όμως ακόμα κανείς υπεύθυνος δεν έχει πληρώσει.
Μετά από ένα χρόνο, η φθορά είναι μεγάλη για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η φθορά είναι αποτέλεσμα της πτώσης του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων πολιτών. Η περικοπή μισθών, συντάξεων και η επιβολή φόρων έκαναν τον Έλληνα φτωχότερο, η είσοδος του ΔΝΤ στη χώρα μας έκανε τους συμπολίτες μας απαισιόδοξους, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού πιστεύει ότι η χώρα βαδίζει σε ένα αδιέξοδο. Όλη αυτή η διαμορφωθείσα κατάσταση, κάνει το έργο της κυβέρνησης αρκετά δύσκολο. Ο κ. Παπανδρέου καλείται να κάνει μεγάλες τομές οι οποίες έπρεπε να είχαν γίνει εγώ και πολλά χρόνια. «Απολογείται» εκείνος για τη στασιμότητα των προκατόχων του. Πρέπει να εφαρμόσει πολιτικές οι οποίες έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί αρκετά χρόνια πριν. Δείχνει να μην τον νοιάζει το προσωπικό πολιτικό κόστος αλλά το θέμα είναι να προχωρήσει η κυβέρνηση με γοργούς ρυθμούς και να βρει τα έσοδα από εκεί που πρέπει και όχι να καλούνται συνεχώς να συνεισφέρουν οι μη προνομιούχοι. Ακόμα υπάρχει χρόνος, ο οποίος πρέπει να εκμεταλλευτεί χωρίς εγωισμούς και πειραματισμούς. Μόνο τότε θα μπορούμε να πούμε σε έναν χρόνο από τώρα ότι η ελληνική κοινωνία μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ;

  Ο Κασσελάκης λοιπόν επιβεβαίωσε τα προγνωστικά του πρώτου γύρου και είναι από χθες ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν ειπωθεί πολλά τα οποί...