Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

ΣΕ ΤΕΝΤΟΜΕΝΟ ΣΧΟΙΝΙ

Από τη διακαναλική συνέντευξη που παρέθεσε πριν λίγες μέρες ο Πρωθυπουργός, το πρώτο, και ίσως μοναδικό, συμπέρασμα που προκύπτει είναι η προοπτική διενέργειας πρόωρων εκλογών σε περίπτωση που το αποτέλεσμα στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές δεν είναι το αναμενόμενο για το ΠΑΣΟΚ. Ουσιαστικά η πολυαναμενόμενη συνέντευξη ολοκληρώθηκε από τα πρώτα λεπτά, όταν ο Πρωθυπουργός τόνισε πως αν η κατάσταση για την κυβέρνηση επιδεινωθεί, τίποτε δεν αποκλείεται και τότε θα κληθεί ο λαός να αποφασίσει. Με την τακτική αυτή, ο κ. Παπανδρέου επιδιώκει πρωτίστως να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό πολύ απλά διότι από τις μετρήσεις κοινής γνώμης φαινόταν ξεκάθαρα ότι τα μέλη , οι φίλοι και οι ψηφοφόροι του κυβερνόντος κόμματος, όχι μόνον είχαν χαλαρή συσπείρωση, αλλά εμφανίζονταν διατεθειμένοι να στηρίξουν τον κ. Δημαρά για τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί.
Ο κ. Παπανδρέου με αυτά που δήλωσε, έδωσε ξεκάθαρη πολιτική σημασία στην αυτοδιοικητική ψήφο. Το ΠΑΣΟΚ αρχικά είχε δώσει στις ερχόμενες εκλογές αμιγώς αυτοδιοικητικό χρώμα, ακολούθως υποστήριξε πως πρόκειται για ένα δημοψήφισμα για τον «Καλλικράτη», και μόλις πριν λίγες μέρες, από τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού προκύπτει πως οι εκλογές αυτές αποτελούν τρόπο τινά ψήφο εμπιστοσύνης ή όχι προς την κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση, εδώ και καιρό, είχε δώσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές δημοψηφισματικό χαρακτήρα και τη στιγμή που καλούσε τους ψηφοφόρους να καταψηφίσουν την «κυβέρνηση του μνημονίου», δεν δικαιούται τώρα να µιλάει για « τρομοκρατικό εκβιασµό» αφού αυτή την πλατφόρμα της πολιτικής αναμέτρησης την είχε η ίδια επιλέξει από την πρώτη στιγμή. Έτσι, εάν οι κάλπες του Νοεμβρίου καταγράψουν ήττα του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση, κατά πάσα πιθανότητα θα τεθεί αναπόφευκτα σε τροχιά πολιτικής αποσταθεροποίησης, ένα μόλις χρόνο μετά από τον εκλογικό θρίαμβο του περασμένου Οκτωβρίου. Ο Πρωθυπουργός ποντάρει στο γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προφανής και αξιόπιστη εναλλακτική λύση στο πρόβλημα της διακυβέρνησης, μιας και η ΝΔ αντιμετωπίζει ακόμα αρκετά εσωκομματικά προβλήματα, δεν έχουν ξεχάσει οι πολίτες τα 5,5 χρόνια διακυβέρνησης, ενώ η Αριστερά στερείται εκλογικής – κινηματικής δυναμικής και εναλλακτικής απάντησης.
Εδώ και 6 μήνες το πολιτικό και οικονομικό μας σύστημα κινείται σε τεντωμένο σχοινί και αναμφίβολα ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα οδηγήσει τη χώρα σε δύσκολα μονοπάτια. Το ΠΑΣΟΚ διαθέτει μια ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή, έχει βάλει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και περικοπών που είναι αναπόφευκτο και έχει μπροστά του τρία χρόνια θητείας για να δείξει αν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την ύφεση. Ο Πρωθυπουργός με τη διακαναλική συνέντευξη σήκωσε το γάντι που του πετούσε η αντιπολίτευση και έριξε μια επικίνδυνη ζαριά με αρκετά μεγάλο ρίσκο. Η κάλπη σε λίγες μέρες θα δείξει ποιος θα είναι ο νικητής, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος ο μεγάλος χαμένος των αυτοδιοικητικών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου να είναι η Αυτοδιοίκηση. Η εκλογική αναμέτρηση, ιδίως στις περιφέρειες, παίρνει πλέον ξεκάθαρο χαρακτήρα σύγκρουσης γύρω από το Μνημόνιο, την οικονομική πολιτική, και γενικά πρόκειται να κριθεί η κυβερνητική πολιτική. Ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας των εκλογών διατηρείται σε λίγους δήμους και αυτό είναι απογοητευτικό. Όπως και να έχει, η χώρα από την περασμένη Δευτέρα βαδίζει σε πολιτικά τεντωμένο σχοινί και ουδείς τη στιγμή αυτή μπορεί να προβλέψει την κατάληξη που θα έχει η επιλογή του Πρωθυπουργού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ;

  Ο Κασσελάκης λοιπόν επιβεβαίωσε τα προγνωστικά του πρώτου γύρου και είναι από χθες ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν ειπωθεί πολλά τα οποί...