Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

ΤΕΤΑΜΕΝΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ


Εύθραυστες είναι οι ισορροπίες στον 38ο παράλληλο, καθώς η κατάσταση ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα είναι εξαιρετικά τεταμένη και δεν πρέπει να αποκλειστεί ακόμα και η άμεση πολεμική σύρραξη. Η Πιονγιάνγκ έχει ήδη προειδοποιήσει τους ξένους πολίτες και τις διπλωματικές αποστολές να εγκαταλείψουν τη Βόρεια Κορέα, καθώς το καθεστώς πλέον δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά τους. Οι Νοτιοκορεάτες εργαζόμενοι στη βιομηχανική ζώνη Καϊσόνγκ, την οποία διαχειρίζονται από κοινού οι δύο χώρες και βρίσκεται σε βορειοκορεατικό έδαφος, έχουν ήδη αρχίσει να εγκαταλείπουν τις δουλειές τους, καθώς η Βόρεια Κορέα έχει απαγορεύσει την πρόσβαση. Η βιομηχανική περιοχή Καϊσόνγκ που βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων εντός του βορειοκορεατικού εδάφους, εγκαινιάστηκε το 2004, σε μια συμβολική - κατ' αρχάς - κίνηση, να καθιερωθεί η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες. Το συγκρότημα όμως έγινε, με το πέρασμα του χρόνου, πολύτιμη πηγή συναλλάγματος για τη Βόρεια Κορέα. Πάντοτε παρέμενε ανοιχτό, ανεξάρτητα από τις κατά καιρούς εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο. Εξαίρεση αποτέλεσε μόνο μια ημέρα το 2009. Η διέλευση των συνόρων λειτουργούσε κανονικά κατά τις τελευταίες εβδομάδες, παρά τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Βορρά και Νότου. Η λειτουργική σταθερότητα του συγκροτήματος θεωρείται βαρόμετρο στις διμερείς σχέσεις και το κλείσιμο του εκλαμβάνεται ως μια απότομη κλιμάκωση της έντασης. Η απαγόρευση εισόδου στο βιομηχανικό συγκρότημα, δημιουργεί φόβους ότι το καθεστώς της Πιονγιάνγκ, αρχίζει να πραγματοποιεί μέρος των απειλών της. 

Εκτός των παραπάνω, έχουν οξύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση άλλα δυο αρκετά σοβαρά περιστατικά: αφενός η απόφαση της Πιονγιάνγκ να ακυρώσει τις συμφωνίες μη-επίθεσης που είχε υπογράψει τα τελευταία χρόνια με τη Σεούλ, αφετέρου η διακοπή λειτουργίας του «κόκκινου τηλεφώνου» που συνέδεε τις δύο πλευρές. Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που ακυρώνεται το σύμφωνο επίθεσης του 1991, με το οποίο οι δύο πλευρές δεσμεύονταν να διευθετήσουν ειρηνικά τις διαφορές τους. Παρόλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να αψηφήσει τις απειλές μιας πυρηνικής δύναμης, η οποία δρα ανεξέλεγκτη. Για του λόγου το αληθές, πριν από λίγες μέρες, η Βόρεια Κορέα μετέφερε στην ανατολική της ακτή έναν δεύτερο πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς Musudan και τον τοποθέτησε σε κινητό εκτοξευτήρα. Ο πύραυλος Musudan, ο οποίος αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης τον Οκτώβριο του 2010, διαθέτει, θεωρητικά, βεληνεκές 3.000 χιλιομέτρων και την ικανότητα να πλήξει την Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Το βεληνεκές του μπορεί να φθάσει τα 4.000 εάν έχει ελαφριά γόμωση και, κατά συνέπεια, έχει θεωρητικά την ικανότητα να πλήξει το νησί Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου βρίσκονται σημαντικές αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις. Ακόμα, οι υποψίες για τη διεξαγωγή της 4ης πυρηνικής δοκιμής είναι αρκετές, καθώς όπως υποστηρίζουν διάφορες πηγές τόσο της Νότιας Κορέας όσο και της Αμερικής, υπάρχει έντονη και παράξενη κινητικότητα στην περιοχή.

Η τρίτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας είχε πραγματοποιηθεί στις 12 Φεβρουαρίου και ήταν αυτή που προκάλεσε την επιβολή κυρώσεων από τα Ηνωμένα Έθνη. Από τότε και ιδιαίτερα μετά την έναρξη των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ-Νότιας Κορέας, η Βόρεια Κορέα όξυνε τη ρητορική της, με αποτέλεσμα την επικίνδυνη κλιμάκωση που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μια ενδεχόμενη σύρραξη δυο ισχυρότατων οπλοστασίων, που μπορούν κάλλιστα να φτάσουν μέχρι και στη χρήση πυρηνικών, θα έχει ολέθριες επιπτώσεις σε όλο τον πλανήτη. Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εδώ και αρκετές δεκαετίες η κατάσταση είναι τεταμένη, καθώς η Βόρεια και η Νότια Κορέα παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση μετά τον πόλεμο (1950-1953) αφού η ένοπλη σύρραξη τερματίστηκε με την κήρυξη μιας εκεχειρίας και όχι μιας συνθήκης ειρήνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ;

  Ο Κασσελάκης λοιπόν επιβεβαίωσε τα προγνωστικά του πρώτου γύρου και είναι από χθες ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν ειπωθεί πολλά τα οποί...