Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑΣ

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τις δημοσκοπήσεις και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία, το μοναδικό ερώτημα που ζητά απάντηση από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, είναι η αυτοδυναμία ή μη του ΠΑΣΟΚ. Αξίζει να αναφερθεί, ότι οι ερχόμενες εκλογές είναι η δεύτερη αναμέτρηση η οποία θα διεξαχθεί με τον εκλογικό νόμο Σκανδαλίδη και στον οποίο προβλέπεται «μπόνους» 40 εδρών υπέρ του πρώτου κόμματος. Οι υπόλοιπες 260 έδρες μοιράζονται κατά απόλυτα αναλογικό τρόπο σε όλα τα κόμματα που ξεπερνούν το 3%, το οποίο συνιστά το όριο για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των σχηματισμών που συμμετέχουν στις εκλογές. Οι ρυθμίσεις αυτές οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι το κόμμα που καταλαμβάνει την πρώτη θέση εξασφαλίζει, έστω οριακά, την πολυπόθητη πλειοψηφία των 151 εδρών που απαιτείται για τον σχηματισμό μονοκομματικής κυβέρνησης, εφόσον αποσπάσει στην κάλπη εκλογικό ποσοστό 41,5%.

Το ποσοστό αυτό, ωστόσο, μπορεί να υποχωρήσει ως και στο 39%, εφόσον μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων επιλέξει τους μικρότερους σχηματισμούς που θα συμμετάσχουν στην αναμέτρηση και δεν θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο 3% για είσοδο στη Βουλή.
Αυτές οι ψήφοι αποτελούν τον μοναδικό αποφασιστικό παράγοντα για τη διακύμανση του «πήχη αυτοδυναμίας», ο οποίος χαμηλώνει όσο αυξάνονται αθροιστικά οι επιδόσεις των «εξωκοινοβουλευτικών» σχηματισμών. Επίσης, σημαντικότατος παράγοντας επίτευξης ή μη της αυτοδυναμίας, αποτελεί ο αριθμός των κομμάτων που θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή. Αντιθέτως, δεν διαδραματίζει κανέναν απολύτως ρόλο η απόσταση που θα χωρίζει το πρώτο από το δεύτερο κόμμα.

Έτσι, αν τα κόμματα που μείνουν εκτός Βουλής συγκεντρώσουν αθροιστικά ποσοστό κοντά στο 2,5%, τότε για να επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας το πρώτο κόμμα θα πρέπει να καταγράψει εκλογική δύναμη που να υπερβαίνει πανελλαδικά το 41,5%, όπως συνέβη με την απερχόμενη πλειοψηφία, η οποία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007 εξέλεξε 152 βουλευτές με ποσοστό 41,84%. Η είσοδος ή μη στη Βουλή, για παράδειγμα, των Οικολόγων-Πρασίνων, που στις Ευρωπαϊκές Εκλογές του περασμένου Ιουνίου έφθασαν το 3,49%, ίσως αποδειχθεί καθοριστική για την αυτοδυναμία, καθώς μπορεί να αφαιρέσει ή να προσθέσει, αναλόγως, τρεις ή τέσσερις έδρες στο πρώτο κόμμα.

Ακόμη πιο ευοίωνες είναι οι προοπτικές για την επίτευξη αυτοδυναμίας εφόσον χρειαστεί να γίνουν επαναληπτικές εκλογές, καθώς σε αυτή την αναμέτρηση θα εφαρμοστεί ο «νόμος Παυλόπουλου». Η μόνη ουσιώδης διαφορά του με τον ισχύοντα νόμο είναι η αύξηση από 40 σε 50 των εδρών που δίνονται ως «μπόνους» υπέρ του πρώτου κόμματος. Με την αλλαγή αυτή το πρώτο κόμμα εξασφαλίζει με το ίδιο ακριβώς ποσοστό επιπλέον πέντε ή έξι έδρες, οι οποίες αφαιρούνται από τα υπόλοιπα κόμματα και κυρίως από το δεύτερο.

Η άποψη που κυριαρχεί, είναι ότι η χώρα χρειάζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση. Οι πολίτες δεν επιθυμούν εκ νέου προσφυγή στις κάλπες σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας. Θέλουν άμεσα μέτρα για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, της ακρίβειας, των καρτέλ, θέλουν καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, πάταξη της ρουσφετολογικής πολιτικής, θέλουν ένα αξιόπιστο και πρότυπο σύστημα υγείας, θέλουν αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, θέλουν να μπει ένα φρένο στην όλο και διογκούμενη γραφειοκρατία, θέλουν μια περήφανη και δυναμική εξωτερική πολιτική και πάρα πολλά άλλα. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, οι ανάγκες της κοινωνίας είναι πολλές και απολύτως δικαιολογημένες. Κάποια πράγματα τα οποία στις άλλες χώρες θεωρούνται αυτονόητα, στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες ψάχνουμε τις λύσεις. Οι λύσεις, όσο και αν όλα μας τα παρουσιάζουν βουνό, δεν είναι τόσο δύσκολες. Το παν είναι η αποφασιστικότητα και η πολιτική βούληση. Ο κόσμος λοιπόν, φαίνεται πως θα δώσει στο ΠΑΣΟΚ την αυτοδυναμία για την οποία έχει γίνει τόσος λόγος. Από την 5η Οκτωβρίου και μετά καλείται το ΠΑΣΟΚ να αποδείξει στους πολίτες ότι άξιζε αυτή την αυτοδυναμία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ;

  Ο Κασσελάκης λοιπόν επιβεβαίωσε τα προγνωστικά του πρώτου γύρου και είναι από χθες ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν ειπωθεί πολλά τα οποί...