Οι πρώτες ενδείξεις της νέας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ είναι κατά γενική ομολογία ενθαρρυντικές. Από τους 36 υπουργούς και υφυπουργούς, εκ των οποίων οι 9 είναι γυναίκες, οι 27 αναλαμβάνουν χαρτοφυλάκιο για πρώτη φορά. Και μόνο από αυτό το στοιχείο, μύρισε αέρας ανανέωσης και αισιοδοξίας. Επιπλέον, στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός επέλεξε εκτός από τα χαμόγελα, τα φλας των φωτογραφικών μηχανών και τα ανθρακούχα ποτά, να υπάρξει ενημέρωση από τον Συνήγορο του Πολίτη κ. Καμίνη. Αναμφίβολα, η κίνηση αυτή ήταν μια μίνι έκπληξη και η κοινή γνώμη ελπίζει να είναι ουσιαστική και όχι ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Ελπίζει να γίνει πραγματικότητα το σύνθημα του Πρωθυπουργού, ότι πρώτα πρέπει να είναι ο πολίτης.
Ένα ακόμα θετικό στοιχείο ήταν το γεγονός ότι ο Γ. Παπανδρέου είπε στους υπουργούς να ζητήσουν αμέσως τις παραιτήσεις όλων των επιτροπών που λειτουργούν σε κάθε υπουργείο και να επανασυστήσουν μόνο αυτές που θεωρούν άκρως απαραίτητες. Είναι μία από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει προεκλογικά για την αντιμετώπιση της σπατάλης. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι εντελώς αχρείαστες και πολυδάπανες επιτροπές τις οποίες είχε συστήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, ήταν επιτροπές κομματικής φύσεως και στοίχιζαν αρκετά εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ο Πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι αυτές οι επιτροπές πρέπει να παραδώσουν και απολογισμό του έργου τους. Επίσης, ζήτησε από τους Υπουργούς του να αποτυπώσουν τα προβλήματα που παραλαμβάνουν και μετά να προχωρήσουν στις όποιες εξαγγελίες. Υπογράμμισε ότι «οι πρώτες 100 ημέρες είναι καθοριστικές», ωστόσο επεσήμανε ότι σε «100 ημέρες δεν αλλάζει η Ελλάδα, όμως θα της δοθεί χρόνος να ανασάνει».
Στην πρώτη του ομιλία στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε τις 10 προτεραιότητες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τις πρώτες 100 μέρες. Αυτές είναι κατά σειρά: Νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά, στήριξη των ασθενέστερων, των δανειοληπτών και των μικρομεσαίων, αναθέρμανση της οικονομίας, μεταρρύθμιση για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, ψήφιση νέου εκλογικού νόμου, αυστηρότερο Πόθεν Εσχες, γνήσια αποκέντρωση με ισχυρές περιφέρειες, διαφάνεια στις προμήθειες του Δημοσίου, αξιοκρατία στις προσλήψεις στο Δημόσιο χωρίς γαλάζιες και πράσινες συνεντεύξεις και τέλος η δημιουργία ενός σύγχρονου Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τα παραπάνω αποτελούν παθογένειες χρόνων και η άμεση επίλυσή τους συνιστά από μόνη της ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Επειδή όμως οι πολίτες, πράσινων, γαλάζιων ή άλλων αποχρώσεων, έχουν χορτάσει από μεγάλα λόγια, εξαγγελίες και δεσμεύσεις, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να μην χάσουν οι μετέχοντες στην κυβέρνηση ούτε μια μέρα και να προχωρήσουν άμεσα στις τομές τις οποίες χρειάζεται η χώρα.
Τα νέα πρόσωπα, οι αλλαγές στις δικαιοδοσίες των υπουργείων και οι εξαγγελίες προθέσεων για μια νέα οργάνωση της ενημέρωσης, που ακολουθούν μοντέλα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, φυσούν έναν αέρα ανανέωσης και αισιοδοξίας, παρ’ ότι πολλοί θα ξεβολευτούν, κάποιοι θα δυσαρεστηθούν και μπορεί και ορισμένοι να αδικηθούν, ενώ μένει να αποδειχθεί αν όλα θα μπορέσουν να λειτουργήσουν στο τέλος αποτελεσματικά. Αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον, φαίνεται πως υπάρχει ένα γενικευμένο αίτημα υπέρ των αλλαγών στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού, υπέρ του να μπουν επιτέλους τα πράγματα στη θέση τους, να λειτουργήσουν σωστά και όχι α λα ελληνικά όπως τόσα και τόσα χρόνια. Η ευνοϊκή αυτή ατμόσφαιρα ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας όχι μόνο να εφαρμοσθούν καινοτομίες που κανένας δεν θα τολμούσε λίγο καιρό πριν, αλλά ακόμη και να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις. Περίοδος χάριτος δεν πρέπει να υπάρξει, για τον απλούστατο λόγο ότι τα δύο μεγάλα κόμματα εναλλάσσονται στην εξουσία τα τελευταία 35 χρόνια, και κατά τη γνώμη μου θα ακολουθήσουν πολλά χρόνια ακόμα, και έτσι είναι σε θέση να γνωρίζουν τα κακώς κείμενα, τις αλλαγές που χρειάζονται και τις ρήξεις που πρέπει να γίνουν. Όλα είναι θέμα πολιτικής βούλησης και ικανότητας. Η αρχή μοιάζει και είναι ελπιδοφόρα για τη νέα κυβέρνηση. Το μέλλον είναι και δύσκολο και ανηφορικό και οφείλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να εκπληρώσει τις εξαγγελίες της διότι ο πολίτης πλέον δεν συγχωρεί. Και υποψιασμένος είναι και ενημερωμένος και δεν τον παραπλανούν τα διάφορα επικοινωνιακά τεχνάσματα και παιχνίδια. Ούτε και συγχωρεί την αθέτηση υποσχέσεων και τις προκλητικές προσωπικές συμπεριφορές. Όταν έρθει η ώρα του, καταλογίζει ευθύνες, τιμωρεί παραδειγματικά και στέλνει σπίτι τους όσους τον ενέπαιξαν και τον υποτίμησαν.
Καλημέρα Γιάννη. Πολύ ενδιαφέρον το κείμενό σου και το θεωρώ αρκετά ρεαλιστικό, κάτι που πιστέυω πως είναι άκρως σημαντικό στην περίοδο που διανύουμε. Τα ελπιδοφόρα ξεκινήματα είναι και ήταν πάντα αρεστά, όμως μην ξεχνάμε ότι μόνον ο "θεός" έφτιαξε τον κόσμο σε επτά ημέρες, όλοι οι υπόλοιποι θέλουμε λίγο παραπάνω. Το ότι ο κ. Παπανδρέου επιλέγει ικανά στελέχη και όχι απλώς χρωματική οντότητα είναι θετικό και ουσιαστικό στο να είναι και έμπρακτα ουσιαστική η εξαγγελία του πως θα είναι Πρωθυπουργός γιά το κοινό καλό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μην ξεχνάμε πως ΟΛΟΙ μαζί μπορούμε να κάνουμε πράγματα...., εξάλλου, αυτό είναι και το μότο της Αριστεράς.
Καλή συνέχεια στην ενδιαφέρουσα κειμενογραφία σου,
Γ.Ρ.
ΓΑΛΑΖΙΟ ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://pasokargyroupolis.blogspot.com/2009/10/blog-post_7653.html
ΕΓΩ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΣΟΥ ΛΕΩ!!!