Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

ΠΟΤΕ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ

Πολλαπλασιάζονται τον τελευταίο καιρό οι φωνές εντός και εκτός Ελλάδας που μιλούν για εθελουσία έξοδο ή για απόπειρα εκδίωξης της Ελλάδας από την ζώνη του Ευρώ. Κάποιες αλήθειες είναι χρήσιμο να ειπωθούν δεδομένου ότι το παραπάνω σενάριο εθελουσίας ή εκδίωξης είναι κωμικοτραγικό και εκτός κάθε πραγματικότητας. Αρχικά, η σχέση της χώρας μας με την Οικονομική και Νομισματική Ένωση υπήρξε ανέκαθεν σχέση αμοιβαίας καχυποψίας. Η πρώτη εμπειρία του 2001 ήταν ιδιαίτερα αρνητική για τους Έλληνες καταναλωτές και αυτό διότι η εισαγωγή του Ευρώ (η οποία δεν δημιούργησε υπολογιστικά μπερδέματα καθότι υπήρξε ικανοποιητική περίοδος προσαρμογής) και η αντικατάσταση της δραχμής, οδήγησαν σε μεγάλη αύξηση των τιμών και σε στρογγυλοποιήσεις (αρκετά) προς τα πάνω. Ενώ οι τιμές των προϊόντων αυξήθηκαν απότομα, οι μισθοί και οι συντάξεις δεν ακολούθησαν αυτή την ανηφόρα… Είδη που κόστιζαν 150 δρχ, έφτασαν να κοστίζουν 1 ευρώ…

Μετά από 8 χρόνια, φτάσαμε στον καιρό της περιβόητης οικονομικής κρίσης. Το έλλειμμα της χώρας είναι τεράστιο, το δημόσιο χρέος επίσης, η ανεργία εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει στο 20% και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη. Η κρίση αξιοπιστίας της χώρας μας στο εξωτερικό είναι μεγάλη, το spread για τα ελληνικά ομόλογα τεράστιο και γενικά, αποτελούμαι το πλέον χείριστο παράδειγμα δημοσιονομικής σταθερότητας. Η παλινωδίες της ΝΔ και η ακυβερνησία των 5 προηγούμενων χρόνων πόλωσαν στο μέγιστο βαθμό τα προβλήματα και φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο. Όσοι συμπατριώτες μας όμως, ως επι το πλείστον υποστηρικτές του ΚΚΕ, υποστηρίζουν πως πρέπει με δική μας πρωτοβουλία να αποχωρήσουμε από την ευρωζώνη, διαπράττουν ένα τεράστιο λάθος. Η Ελλάδα, με την τραγική οικονομία της, με την μηδενική παραγωγή της, με τις μηδαμινές εξαγωγές της και με όλες της τις παθογένειες, θα ήταν η τελευταία από τις χώρες του Ευρώ που θα ήθελε να αποχωρούσε. Αν γυρνούσαμε στην υπερήφανη πλην όμως φτωχή δραχμή, τότε αυτομάτως το εθνικό μας νόμισμα θα ήταν υποτιμημένο κατά 30% ή 40% σχετικά με το ευρώ (λόγω της αντίστοιχης πτώσης της ελληνικής ανταγωνιστικότητας από το 2002 ως σήμερα), οι εισαγωγές θα ήταν πολύ πιο ακριβές και αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα την εκτίναξη του πληθωρισμού και του δημοσίου χρέους. Το δημόσιο χρέος, είναι κατά 2/3 σε ευρώ και θα έπρεπε να ανατιμηθεί σε μια ημέρα πάνω από 25%. Ο συνδυασμός των παραπάνω θα είχε ολέθριες συνέπειες και η παρούσα φάση που αντιμετωπίζουμε θα έμοιαζε με παιδικό πάρτυ!

Σχετικά με τους ξένους ηγέτες, οικονομολόγους, τραπεζίτες κ.ο.κ , οι οποίοι προβλέπουν τη χρεωκοπία της Ελλάδας και την έξοδό της από το Ευρώ, παίζουν άλλου είδους παιχνίδια. Ας μην ξεχνάμε ότι η Συνθήκη του Μάαστριχτ, δεν περιλαμβάνει πρόβλεψη αποχώρησης χώρας – μέλους από την ευρωζώνη, ούτε περιγράφει σχετικές διαδικασίες. Και αυτό σκόπιμα δεν προβλέπεται, για να μην τεθεί σε κίνδυνο συνολικά το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο περιφερειακό θεσμό παγκοσμίως. Αντιθέτως, η Συνθήκη του Μάαστριχτ, προέβλεψε αυστηρά κριτήρια εισόδου, και κυρίως το θεσμό της παρακολούθησης των οικονομικών και της επιτήρησης όταν διαπιστώνονται οικονομικοί εκτροχιασμοί στις χώρες –μέλη. Η επιτήρηση πολύ απλά στοχεύει στη διατήρηση της σταθερότητας και της ισχύς του ενιαίου νομίσματος. Άλλο λοιπόν η επιτήρηση και άλλο η εκδίωξη. Κανένας δεν μπορεί να διώξει την Ελλάδα (και καμία άλλη χώρα) από την Ευρωζώνη. Θα μπορούσαν να μην μας άφηναν να μπούμε, αλλά η προοπτική της απομάκρυνσής μας δεν υπάρχει. Στην κατάσταση που είμαστε, αν δεν πετύχει το πρόγραμμα σταθερότητας, η Κομισιόν δύναται να μας υποχρεώσει στην επιβολή συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία θα πιστεύει ότι θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη και στη δημοσιονομική προσαρμογή.

Σχετικά με τα παιχνίδια που παίζουν οι αγορές στην πλάτη μας, τα πράγματα δεν είναι τόσο σύνθετα όσο μπορεί να φαντάζουν. Η χώρα μας αποτελεί μόλις το 3% της Ευρωπαϊκής οικονομίας και δεν παίζει κανένα ρόλο στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Οι αρνητικές αναφορές στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες χώρες της Μεσογείου (Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία αποκαλούνται από πολλούς πλέον P.I.G.S και καλά με βάση τα αρχικά των χωρών..) είναι κοινό μυστικό ότι συνδέονται με το παιχνίδι που γίνεται εις βάρος του ευρώ. Εμείς δεχόμαστε τα πυρά γιατί αποτελούμαι τον πιο αδύναμο κρίκο, αλλά ο εχθρός είναι αλλού. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι πολλές από τις διεθνείς επιθέσεις εναντίον μας ξεκινούν από το Λονδίνο, το οποίο ποτέ δεν είδε με καλό μάτι την ευρωζώνη και το ευρώ, καθώς το έβλεπε ως εχθρό της λίρας και της χρηματοοικονομικής του ισχύος. Όπως και να έχει, στο ευρώ θα μείνουμε σε πείσμα πολλών. Αλλά το θέμα είναι η κυβέρνηση να πράξει αυτά που πρέπει ώστε να βγούμε από τη δυσχερέστατη θέση στην οποία είμαστε, και να εκμεταλλευτούμε επιτέλους τις ευκαιρίες που προσφέρει η συμμετοχή μας στο Ευρώ. Για να ανακάμψει η χώρα μας, πρέπει όλοι μας να εγκαταλείψουμε τις ευκολίες μας. Η μοναδική επιλογή είναι η σύγκλιση της Ελλάδας με τον ανεπτυγμένο ευρωπαϊκό Βορρά. Αν δεν γίνει αυτό, σε λίγα χρόνια, το καράβι που λέγεται Ελλάδα θα βουλιάξει και οποιαδήποτε προσπάθεια ανέλκυσής του θα είναι αδύνατη.

ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΤΟΥ ΑΣΠΡΙΖΟΥΝ, Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΞΕΘΩΡΙΑΖΕΙ...

Στις 20 Ιανουαρίου 2009, ένα χρόνο πριν, πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του πρώτου Αφροαμερικανού προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ, στο πρόσωπο του οποίου εκατομμύρια Αμερικανοί, αλλά και όχι μόνο, έβλεπαν την αλλαγή. Πίστευαν πως η Αμερική θα γυρίσει σελίδα, θα αφήσει κατά μέρους τον άκρατο μιλιταρισμό και ιμπεριαλισμό, θα λύσει χρόνια εσωτερικά της προβλήματα, θα σεβαστεί τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και δεν θα παρεμβαίνει στο εσωτερικό κάθε κράτους, στο όνομα της παγκόσμιας κυριαρχίας και ηγεμονίας. Ένα χρόνο μετά, με τη δημοτικότητα του να έχει πέσει 17 ποσοστιαίες μονάδες στο 53% και την κοινή γνώμη διχασμένη αναφορικά με την τήρηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων, η «αλλαγή» του Ομπάμα αποδεικνύεται μια εξαιρετικά περίπλοκη και δύσκολη αποστολή. Στα θετικά της διακυβέρνησής του είναι η προσπάθεια που καταβάλει για την μεταρρύθμιση στο εθνικό σύστημα υγείας, μεταρρύθμιση η οποία όμως θα περάσει από πολλές συμπληγάδες λόγω της πρόσφατης απώλειας της ‘Δημοκρατικής’ έδρας της Μασαχουσέτης. Αυτή η απώλεια υποδηλώνει τη διαμαρτυρία του κόσμου για την όλο και αυξανόμενη ανεργία, και γενικά τη δυσαρέσκεια τους για την μη τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων.

Αρχικά, κατά την ορκωμοσία του, ο Μπάρακ Ομπάμα δεσμεύτηκε ρητά για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο. Στα μέσα Νοεμβρίου του 2009, όμως, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, παραδέχτηκε ότι κάτι τέτοιο δε θα καταστεί άμεσα εφικτό για διαδικαστικούς λόγους και ότι το κέντρο κράτησης θα κλείσει στο προσεχές μέλλον. Δηλαδή, ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Επίσης, διάχυτη ήταν η αισιοδοξία και οι προσδοκίες για πιο μετριοπαθή εξωτερική πολιτική εκ μέρους των ΗΠΑ, όταν ο Ομπάμα ανέλαβε τα ‘κλειδιά’ του Λευκού Οίκου. Εντούτοις σύντομα διαψεύστηκαν, αφού ζήτησε από τον Ρόμπερτ Γκέιτς να παραμείνει στη θέση του υπουργού Άμυνας, θέση την οποία του είχε δώσει ο Μπους. Η απόσυρση των στρατευμάτων από το Ιράκ μέσα σε 16 μήνες υπήρξε προεκλογική δέσμευση του νέου προέδρου, η οποία μπήκε στη διαδικασία πραγματοποίησης αφού ανέλαβε τα καθήκοντα του στο Λευκό Οίκο. Η επιχείρηση αυτή, όμως, ήταν υπό συζήτηση ήδη επί κυβέρνηση Μπους το 2008, διότι η αυξημένη δραστηριότητα των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν προκάλεσε αυξανόμενο αριθμό Αφγανών και Αμερικανών θυμάτων με αποτέλεσμα να θεωρηθεί σκόπιμο ότι η προσοχή πλέον στρατιωτικά θα πρέπει να επικεντρωθεί εκεί.

Η τακτική λοιπόν του Ομπάμα στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής δε διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από εκείνη του προκατόχου του. Άλλωστε και ο ίδιος στην απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης που του δόθηκε στο Όσλο το Δεκέμβριο υποστήριξε τη θεωρία του δίκαιου πολέμου, και τόνισε ότι «θα υπάρχουν στιγμές που τα έθνη –μεμονωμένα ή από κοινού– θα βρίσκουν ότι η χρήση βίας δεν είναι μόνο αναγκαία αλλά και ηθικά δίκαιη». Η αποστολή 30.000 επιπλέον στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, η οποία θα επιβαρύνει με 30 δις δολάρια τον ήδη εκτός ελέγχου πολεμικό προϋπολογισμό, υποδεικνύει πως ο στρατός θα είναι η γη της επαγγελίας για τους άνεργους Αμερικανούς. Η παράδοση των ΗΠΑ να στηρίζουν πραξικοπήματα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής ουσιαστικά δεν σταμάτησε επί κυβέρνησης Ομπάμα και αυτό διότι, τον περασμένο Ιούνιο στην Ονδούρα μια ομάδα 60 ένοπλων στρατιωτών εισήλθαν στην προεδρική κατοικία και ανέτρεψαν τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας, Μανουέλ Σελάγια. Αν και ο Ομπάμα επισήμως κατέκρινε το πραξικόπημα, η συνέχιση του τελευταίου δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την ανοχή της Ουάσινγκτον, εφόσον η οικονομία της Ονδούρας εξαρτάται από τις ΗΠΑ.

Σχετικά με την οικονομία, όταν ο Ομπάμα ανέλαβε τη διακυβέρνηση, βρήκε μπροστά του ένα χάος: Το έλλειμμα των ΗΠΑ ήταν 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, η ανεργία ήταν πολύ μεγάλη, το τραπεζικό σύστημα και οι αυτοκινητοβιομηχανίες παρέλυαν και δύο πόλεμοι ήταν σε εξέλιξη. Για την τόνωση της οικονομίας, η κυβέρνηση προέβη στη χορήγηση πακέτου ενίσχυσης $787 δις. Μέχρι το καλοκαίρι, τα 10 μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ήταν πλέον σε θέση να συνεχίσουν να πληρώνουν τα υπέρογκα μπόνους που πλήρωναν στα golden boys. Ωστόσο η κρίση ήταν ακόμα αισθητή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα $75 δις που δόθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης των κατόχων στεγαστικών δανείων ώστε να μπορέσουν να αναδιαμορφώσουν τις συμφωνίες τους με τις τράπεζες, αποδείχθηκε ανεπαρκές, αφού μόνο το 4,13% μπόρεσε να επωφεληθεί. Στον τομέα του περιβάλλοντος, παρόλο που ο Ομπάμα δήλωνε κατηγορηματικά πως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής θα είναι μια από τις προτεραιότητές του και δεσμεύτηκε για χρήση περισσότερη καθαρής ενέργειας και αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας , στη συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης παρουσίασε απογοητευτικά χαμηλούς στόχους για τον περιορισμό της εκπομπής αερίων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η παταγώδης αποτυχία της συνόδου να είναι από την αρχή προδιαγεγραμμένη. Ένα χρόνο μετά, φαίνεται στις φωτογραφίες που υπάρχουν στον Τύπο πως τα μαλλιά του Ομπάμα έχουν κιόλας ασπρίσει. Αυτό φανερώνει την πίεση και το άγχος που τον διακατέχουν. Σίγουρα για να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις και μεγάλες τομές σε κάθε κοινωνία, δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση ένας μόλις χρόνος. Από την άλλη, στην περίπτωση Ομπάμα, τα πρώτα μηνύματα της πολιτικής του δεν είναι θετικά, ή εν πάση περιπτώσει δεν αντικατοπτρίζουν αυτά που είχε υποσχεθεί και αυτά που ανέμενε καρτερικά ο κόσμος. Δυστυχώς, εκτός από το άσπρισμα των μαλλιών του, φαίνεται πως και η δυναμική του ξεθωριάζει..

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

ΟΡΘΟΠΕΤΑΛΙΑ ΣΕ ΑΝΗΦΟΡΑ

Προχθές στο Ζάππειο, ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε συνέντευξη τύπου με αφορμή τη συμπλήρωση των πρώτων 100 ημερών της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Αναμφίβολα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και καμία άλλη, δεν πρέπει να κρίνεται από τις πρώτες 100 μέρες ή από το πρώτο δίμηνο. Μια κυβέρνηση κρίνεται καθημερινά από τις πράξεις της και όχι από τα λόγια της. Όμως, αυτές οι πρώτες 100 μέρες, αποτελούν έναν τρόπο τινά πρώτο απολογισμό του κυβερνητικού έργου με βάση το φιλόδοξο πρόγραμμα των 100 ημερών που ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου είχε ανακοινώσει. Η αλήθεια είναι πως ο κ. Παπανδρέου δεν τις φανταζόταν έτσι, μιας και ο μήνας του μέλιτος έληξε νωρίς για την κυβέρνηση με αφορμή την απεργία των εργατών στον Πειραιά λόγω της συμφωνίας με την Cosco. Σε γενικές γραμμές, αρκετές προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκαν ενώ κάποιες άλλες είτε καθυστερούν (λόγω λάθος κινήσεων ή επειδή δεν γίνεται να πραγματοποιηθούν σε μόλις 3 μήνες), είτε έχουν ξεχαστεί ήδη, διότι όπως υποστηρίζουν μέλη της κυβέρνησης αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, δεν υπολόγιζαν σε καμία περίπτωση ότι το έλλειμμα θα είναι σ’ αυτά τα επίπεδα και τα ταμεία θα θυμίζουν άδειο ποτήρι.

Από τις εξαγγελίες που υλοποιήθηκαν, ξεχωρίζουν η κατάργηση των stage στο Δημόσιο, η αύξηση των κονδυλίων για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, με προϋπολογισμό επιπλέον ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, το πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για ένα χρόνο, η κατάργηση 470 αμειβομένων επιτροπών του Δημοσίου, η προσπάθεια για την επίτευξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η υπερκινητικότητα του Πρωθυπουργού στο εξωτερικό προς όφελος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, η πλήρωση όλων των θέσεων του Δημοσίου μέσω ΑΣΕΠ και η συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών για όλες τις υποθέσεις των σκανδάλων. Οι εξαγγελίες που καθυστερούν είναι το νομοσχέδιο λήψης μέτρων που θα στηρίζουν την αγορά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το νομοσχέδιο για την άμεση αντιμετώπισης της κρίσης στην αγορά, το νομοσχέδιο ελάφρυνσης των δανειοληπτών, η νομιμοποίηση των μεταναστών δεύτερης γενιάς και η απονομή ελληνικής ιθαγένειας, η αναδιάρθρωση της αυτοδιοικητικής δομής της χώρας, η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, η αλλαγή του εκλογικού νόμου, η ανάρτηση στο internet όλων των αποφάσεων και των υπογραφών για όλες τις πράξεις του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης και η στελέχωση των γενικών γραμματειών.

Εκτός από την υλοποίηση και την καθυστέρηση, αρκετές προτάσεις έμειναν μόνο στα προεκλογικά φυλλάδια. Τέτοιες είναι η αύξηση μισθών πάνω από τον πληθωρισμό, η συνέχιση του μέτρου της απόσυρσης, η αλλαγή του τρόπου είσπραξης των τελών κυκλοφορίας, η σταδιακή αύξηση του επιδόματος ανεργίας, η επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων για τον ΟΤΕ, την Ολυμπιακή, την εγκατάσταση της Cosco στον ΟΛΠ και των όρων κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, η άμεση είσπραξη ανείσπρακτων βεβαιωμένων φόρων, η μη επιβολή έμμεσων φόρων και η δέσμευση πως δεν θα υπάρξει φορολογικό βάρος στα μεσαία και στα χαμηλά εισοδήματα.

Όλα τα παραπάνω τα οποία υλοποιήθηκαν και αυτά τα οποία έχουν δρομολογηθεί αλλά καθυστερούν, μπαίνουν (καλώς ή κακώς) σε δεύτερη μοίρα μιας και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καλείται να χειριστεί την χειρότερη οικονομική κατάσταση που είχε ποτέ η χώρα. Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι τα ταμεία του ΟΑΕΔ είναι άδεια και προέβλεψε ότι οι άνεργοι ενδέχεται να φτάσουν στο 1.000.000. Επιχειρήσεις συνεχώς κλείνουν και δυστυχώς οι συμπολίτες μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας όλο και αυξάνονται. Επίσης, ο Πρωθυπουργός ξαναδήλωσε στο Ζάππειο ‘ή αλλάζουμε τώρα ή βουλιάζουμε’ . Η κατάσταση για τη χώρα είναι πολύ κρίσιμη, τη στιγμή που οι φωνές για έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του Ευρώ αυξάνονται . Φωνές οι οποίες κατά την άποψή μου είναι εκτός τόπου και χρόνου και αποσκοπούν στην άσκηση πίεσης για τη λήψη πολύ σκληρών μέτρων και στον ‘μετριασμό’ των θέσεων της Ελλάδας στην εξωτερική πολιτική. Οι καιροί είναι δύσκολοι και η ορθοπεταλιά που υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός θα γίνει σε ανηφόρα.

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

ΕΛΛΑΣ - ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΣΗΜΙΩΣΑΤΕ Χ

http://www.ft.com
Financial Times: Ελλάδα, όπως λέμε Αργεντινή

Πολύ πιθανή θεωρεί την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη εντός των επόμενων δύο ή τριών ετών ο αναλυτής του αμερικανικού ινστιτούτου δημόσιας πολιτικής American Enterprise Institute και επί χρόνια οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ντέσμοντ Λάκμαν, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Financial Times.

ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΛΕΕΙ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΑ ΠΕΙ 6-7 ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ;;;

Σοβαρότατες καταγγελίες για τον τρόπο χειρισμού της νέας γρίπης, «που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων», διατυπώνει με συνεντεύξεις του σε διεθνή έντυπα και δίκτυα ο επικεφαλής της επιτροπής Υγείας του Συμβουλίου της Ευρώπης, επιδημιολόγος Βόλφγκανγκ Βόνταργκ. Δεν διστάζει μάλιστα να υποστηρίξει ότι ένα από τα εμβόλια, το Obta flu, παρασκευάστηκε από τη Novartis «σε βιο-αντιδραστήρα από καρκινικά κύτταρα».

«Εθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων» καταγγέλλει ο Γερμανός επιδημιολόγος Β. Βόνταργκ
Φωνή σε μια ικανή ομάδα επιστημόνων που εξαρχής είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για το εύρος και τη σοβαρότητα της νέας γρίπης, η οποία έγινε πανδημία, αλλά και την ασφάλεια του εμβολιασμού, δίνει ο επιδημιολόγος, πρώην μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας και ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος Υγείας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Βόνταργκ. Σε συνέντευξή του στη βρετανική «Sun» είχε μιλήσει για «πλασματική πανδημία, ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα του αιώνα», στο δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» κατηγόρησε φαρμακοβιομηχανίες ότι επηρέασαν τους αξιωματούχους στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) και στην κυριακάτικη γαλλική εφημερίδα «Humanite» μαζί με όλα αυτά ονόμασε τουλάχιστον μια εταιρεία, καταλογίζοντάς της παρασκευή εμβολίου με μη ενδεδειγμένη τεχνική, αν και με έγκριση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκου, το θεσμό που αποφασίζει αν ένα εμβόλιο θα βγει στην αγορά.

Ο Βόνταργκ ισχυρίζεται ότι «το εμβόλιο της εταιρείας Novartis παρασκευάστηκε σε βιο-αντιδραστήρα από καρκινικά κύτταρα. Μια τεχνική που ουδέποτε είχε χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα». Αφού εξηγεί τη διαδικασία παρασκευής, ο Γερμανός γιατρός σημειώνει: «Δεν αποκλείεται, πρωτεΐνες που έμειναν από καρκινικό κύτταρο, παρούσες στο εμβόλιο που παρασκευάζεται σε βιο-αντιδραστήρα, να προκαλέσουν όγκο στον εμβολιασμένο». Οταν ερωτάται περί ποίου εμβολίου ομιλεί, ο Βόνταργκ απαντά: «Obta flu». Η Novartis δεν είχε τοποθετηθεί μέχρι χθες βράδυ. Μια άλλη εταιρεία όμως, η GlaxoSmithKline, απαντώντας εμμέσως στους ισχυρισμούς Βόνταργκ ότι οι βιομηχανίες φαρμάκου επηρέασαν και ουσιαστικά οδήγησαν την ΠΟΥ να κηρύξει πανδημία, τους χαρακτήρισε «παραπλανητικούς και αβάσιμους». Εκπρόσωπος της ΠΟΥ, εξάλλου, ο Αφαλούκ Μπατιασέβι, είπε στο «Αλ Τζαζίρα» ότι «η παροχή ανεξάρτητων συμβουλών στα κράτη-μέλη είναι πολύ σημαντικό έργο για την ΠΟΥ, που το αντιμετωπίζει με σοβαρότητα, επαγρυπνώντας να μην επηρεαστεί από συμφέροντα». Αν οι καταγγελίες του Βόλφγκανγκ Βόνταργκ διατυπώνονταν σε εθνικό επίπεδο, θα έχρηζαν εισαγγελικής παρέμβασης. Στην Ευρώπη, όμως, η μόνη προγραμματισμένη ενέργεια είναι η συζήτηση που θα γίνει σε έκτακτη συνάντηση του Συμβουλίου της Ευρώπης εντός του μηνός.

(Πηγές:www.e-net.gr, www.humanite.fr, aljazzera.net, www.fox.news.com)

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

ΟΤΑΝ ΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 25ΕΤΙΑΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ...

Σε μια εντελώς λανθασμένη πολιτική κίνηση εξελίσσεται για την κυβέρνηση το μέτρο με τα τέλη κυκλοφορίας. Η προσωπική συγγνώμη και η ομολογία του λάθους του Πρωθυπουργού προς τους φορολογούμενους συμπολίτες μας φανερώνει τη λάθος προσέγγιση που δόθηκε στο θέμα των τελών κυκλοφορίας. Πάρα πολλοί συμπολίτες μας πλημμύρησαν τις εφορίες και παρέδωσαν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους, διότι τα τέλη ήταν πάρα πολύ αυξημένα και σε αρκετές περιπτώσεις ήταν ίσης τιμής με την αξία του αυτοκινήτου ή ακόμα και μεγαλύτερη. Παρόλο που η κυβέρνηση δια στόματος Πρωθυπουργού παραδέχθηκε το λάθος και υποστήριξε πως είναι ένα μέτρο το οποίο είχε επεξεργαστεί η προηγούμενη κυβέρνηση και δεν υπήρχε ο αναγκαίος χρόνος για την αλλαγή των συντελεστών φορολόγησης, αναμφίβολα πρόκειται για ένα άδικο μέτρο.
Οι συντριπτική πλειοψηφία των κατόχων αυτοκινήτων 20ετίας και παραπάνω, είναι άνθρωποι χαμηλού εισοδήματος οι οποίοι προφανώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν νέο αυτοκίνητο και επίσης δεν θέλουν να εξαναγκαστούν να χρεωθούν με ένα πολυετές δάνειο ώστε να προχωρήσουν σε αγορά. Με το μέτρο αυτό λοιπόν αναγκάζονται να παραδώσουν τις πινακίδες του ενός και μοναδικού αυτοκινήτου τους. Υπάρχουν βεβαίως και άνθρωποι οι οποίοι παρέδωσαν πινακίδες του δεύτερου ή ακόμα και του τρίτου αυτοκινήτου τους. Αυτό όμως θα μπορούσε να επιτευχθεί και με το μέτρο της απόσυρσης το οποίο σταμάτησε λόγω του μεγάλου οικονομικού κόστους. Κάπως έτσι λοιπόν οι χαμηλόμισθοι διαπίστωσαν πως δεν είχαν άλλη επιλογή από το να θέσουν -για φέτος τουλάχιστον- σε ακινησία τα αυτοκίνητά τους για να μην πληρώσουν τα διπλά και τριπλά σε σχέση με πέρυσι τέλη κυκλοφορίας. Ενδεικτικά, ‘πολυτέλεια’ μοιάζει να είναι ένα τζιπ που απέκτησε κάποιος συνταξιούχος πριν από 16 χρόνια για να πηγαίνει με την οικογένειά του βόλτες τα Σαββατοκύριακα, αφού πρέπει να πληρώσει 1.300 Ευρώ τέλη (880+ 250 ειδικό φόρο). Δηλαδή περίπου όσο είναι 2 συντάξεις του..
Εκτός όμως του άδικου χαρακτήρα του μέτρου, φαίνεται πως δημιουργείται μαύρη τρύπα στον Προϋπολογισμό του 2010 της τάξης των 300 εκατ. Ευρώ. Το Δημόσιο εισέπραξε από τα τέλη κυκλοφορίας του 2009 περίπου 1 δις. Ευρώ, ενώ για αυτά του 2010 υπολόγιζε 500 εκατ. Ευρώ περισσότερα. Στην πράξη όμως, 400.000 περίπου ιδιοκτήτες αυτοκινήτων 15ετίας και άνω αποφάσισαν να παραδώσουν πινακίδες και κατά συνέπεια να μην πληρώσουν ούτε Ευρώ. Έτσι το κράτος δεν θα εισπράξει τα παραπάνω χρήματα που υπολόγιζε, αντιθέτως το ταμείο θα είναι μείον κατά 200 εκατ. Ευρώ. Στην πράξη ωστόσο οι απώλειες είναι ακόμα μεγαλύτερες από την κατάργηση του μέτρου της απόσυρσης, γιατί η αγορά καινούριου αυτοκινήτου επιβαρύνεται με φορολογία – κατά μέσο όρο 40%- από την επιβολή του τέλους ταξινόμησης και του ΦΠΑ. Είναι ενδεικτικό πως πριν από την οικονομική κρίση το κράτος εισέπραττε κατά μέσο όρο 130 εκατ. Ευρώ μηνιαίως από το τέλος ταξινόμησης και τον ΦΠΑ των καινούριων αυτοκινήτων. Στο διάστημα της κρίσης τα παραπάνω έσοδα περιορίστηκαν αισθητά, ενώ κατά τη διάρκεια της μείωσης του τέλους ταξινόμησης κατά 50% τα μηνιαία έσοδα αυξήθηκαν σε 113 εκατ. Ευρώ.
Εν κατακλείδι, η κυβέρνηση κατήργησε το μέτρο της απόσυρσης, που ήταν το κίνητρο που είχε δώσει ο κ. Σουφλιάς για αυξημένα τέλη κυκλοφορίας, ενώ αύξησε τις τιμές των τελών κυκλοφορίας. Πρόκειται για ένα εντελώς εισπρακτικό μέτρο το οποίο ατυχέστατα βαπτίστηκε ως ‘Περιβαλλοντικά Τέλη’. Αν κάποιος στην κυβέρνηση είναι εξειδικευμένος πάνω στα αυτοκίνητα, θα γνώριζε ότι δεν πρέπει να φορολογούνται τα αυτοκίνητα με βάση τα κυβικά και τη χρονολογία της πρώτης άδειας, αλλά με βάση τους εκπεμπόμενους ρύπους τους οποίους υποχρεούνται εδώ και μια δεκαετία να δημοσιεύουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες στα τεχνικά χαρακτηριστικά των μοντέλων τους. Ένα μέτρο που θα μπορούσε να μειώσει πραγματικά την εκπομπή του διοξειδίου του άνθρακα είναι η απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Πειραιά. Οτιδήποτε άλλο βαπτίζεται ως ‘Πράσινο Τέλος’ είναι κωμικό.

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ;;

Σε δημόσια διαβούλευση έχει καλέσει τους πολίτες η κυβέρνηση με αφορμή τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διαβούλευσης, σχετικά με την πολιτική συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα και μακροχρόνια στη χώρα μας. Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, που εισηγήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Pαγκούσης, αφορούν την απόκτηση ιθαγένειας για τους μετανάστες 2ης γενιάς, τον εξορθολογισμό της διαδικασίας πολιτογράφησης, αλλά και την παροχή δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές, σε ομογενείς και αλλοδαπούς που διαμένουν νόμιμα επί πέντε έτη στη χώρα μας. Oι αλλαγές στον Kώδικα Ιθαγένειας συνίσταται στη δυνατότητα απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας: από τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στη χώρα μας και οι γονείς τους διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα επί μία πενταετία, από τα παιδιά των μεταναστών που έχουν φοιτήσει επί έξι χρόνια σε ελληνικό σχολείο. Επίσης, θεμελιώνουν δικαίωμα απόκτησης ιθαγένειας όταν ενηλικιωθούν (μετά το 18ο έτος της ηλικίας τους) όσα παιδιά μεταναστών έχουν φοιτήσει επί τριετία σε ελληνικά σχολεία. Προβλέπονται, επίσης, ειδικές διατάξεις που διευκολύνουν τη δυνατότητα απόκτησης ιθαγένειας για τα παιδιά των μεταναστών που έχουν γεννηθεί στη χώρα μας και είναι ήδη ενήλικες (άνω των 18 ετών).
Επιπλέον, οι διατάξεις του νόμου προβλέπουν ότι οι αποφάσεις του υπουργού για την απόκτηση ιθαγένειας θα είναι επαρκώς αιτιολογημένες, καταργώντας με τον τρόπο αυτό την πρακτική της αναιτιολόγητης απόρριψης αιτημάτων που ίσχυε ως σήμερα. Μια ακόμα σημαντική διάταξη που προβλέπεται είναι η μείωση του παραβόλου που κατέθεταν οι αλλοδαποί, οι οποίοι επιθυμούν να πολιτογραφηθούν Έλληνες, από 1.500 ευρώ σε 1.000, ενώ για την επανυποβολή αίτησης πολιτογράφησης το οφειλόμενο παράβολο περιορίζεται στα 300 ευρώ. Tο υψηλό αυτό παράβολο αποτελούσε μηχανισμό αποτροπής για τους μετανάστες που ήθελαν να αποκτήσουν ελληνική ιθαγένεια και ενδεχομένως να ήταν αρκετά υψηλό το αντίτιμο σκόπιμα ώστε να αποτρέψει τους μετανάστες από την ιδέα της πολιτογράφησης . Mέχρι πρότινος αποτελούσε το υψηλότερο παράβολο στην EE μαζί με το αντίστοιχο της Αυστρίας.
Η πρόθεση της κυβέρνησης να παραχωρήσει την ελληνική ιθαγένεια σε περίπου 450.000 αλλοδαπούς που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας, όπως ήταν αναμενόμενο έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Πολλοί συμπολίτες μας καταδικάζουν αυτή την πρόταση , τονίζοντας ότι τέτοιου είδους πρόχειρες λύσεις θα δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα. Επίσης άλλοι αναφέρουν πως το ΠΑΣΟΚ προχωράει σ’ αυτή την πρόταση μόνο και μόνο για να βρει επιπλέον εκλογική πελατεία. Η αλήθεια είναι ότι η κοινωνία μας παραμένει σε μεγάλο βαθμό συντηρητική. Όμως δεν πρέπει να αγνοούμε ότι σε μια πολυπολιτιστική κοινωνία σαν τη δική μας, οι νόμιμοι αλλοδαποί δεν πρέπει να θεωρούνται σε καμία περίπτωση πολίτες δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας. Αναμφίβολα, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και ο κοινωνικός αποκλεισμός υπάρχουν ως έννοιες τόσο στον κοινωνικό όσο και στον πολιτικό χώρο. Υπάρχουν πολλοί μεμονωμένοι συμπολίτες μας, αλλά και πολιτικά κόμματα που στην προοπτική μιας ευκολότερης χορήγησης ελληνικής ιθαγένειας βλέπουν την καταστροφή, την αλλοτρίωση και το σταδιακό αφανισμό του ελληνικού έθνους. Το σίγουρο είναι ότι η γκετοποίηση και οι φυλετικοί – εθνοτικοί διαχωρισμοί μεγαλύτερο κακό θα προξενήσουν. Το ερώτημα είναι αν η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να δεχτεί ένα τέτοιο μέτρο. Προκειμένου λοιπόν να εκφραστεί, το καλύτερο θα ήταν να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα. Όχι όμως ένα δημοψήφισμα εξπρές. Πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση του κοινού ώστε να υπάρξει κατανόηση όλων των πτυχών του θέματος. Μέσω αυτού του δημοψηφίσματος θα δείξει η ελληνική κοινωνία αν επιθυμεί τη μετάβασή της προς τα μπρος ή να θέλει να συνεχίσει να την διακατέχει ο συντηρητισμός και η ξενοφοβία.

ΤΙ ΑΦΗΣΕ ΠΙΣΨ ΤΟ 2009;

Αν μη τι άλλο, η χρονιά που φεύγει, έφερε πολλές ανατροπές στο πολιτικό μας σύστημα και γενικότερα αποτέλεσε μια πολύ δύσκολη χρονιά για τη χώρα μας. Όσον αφορά το πολιτικό σκηνικό, πριν από έναν χρόνο, ο τέως Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής ήταν αδιαμφισβήτητα ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού στη χώρα. Όμως, η αδράνεια, τα σκάνδαλα, οι μικροκομματικές ισορροπίες και ουσιαστικά η ακυβερνησία, οδήγησε τη ΝΔ σε ήττα στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου και από κει και πέρα ήρθε η πολιτική κατάρρευση, η οποία επισημοποιήθηκε με τη συντριβή με 10,5 μονάδες διαφορά στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Ο νυν Πρωθυπουργός, κ . Παπανδρέου, μέχρι την επιτυχία του στις Ευρωεκλογές, δέχτηκε πολύ μεγάλη εσωκομματική αμφισβήτηση και δεν ήταν λίγοι οι σύντροφοί του που τον αποκαλούσαν υποτιμητικά Γιωργάκη. Χρειάστηκε να περιμένει έξι χρόνια από τότε που ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για να περάσει ο κ. Παπανδρέου την είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου και να υποστεί τέσσερις αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες σε εθνικές εκλογές, δημοτικές και ευρωεκλογές, για να επιτύχει την απόλυτη επιστροφή και να εδραιωθεί με τόσο ηχηρό τρόπο στο πολιτικό σκηνικό. Πλέον, όντας Πρωθυπουργός, είναι κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού με 160 βουλευτές, εσωκομματικά προβλήματα δεν φαίνεται να υπάρχουν στο κυβερνών κόμμα και ο κ. Παπανδρέου έχει τη συναίνεση μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας ώστε να προχωρήσει σε δύσκολα μέτρα προκειμένου να βγει η χώρα μας από την οικονομική κρίση, να τιθασεύσει το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα, να τονώσει την ανάπτυξη και να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και την ανεργία.
Όσον αφορά τη ΝΔ, πέρυσι ο κ. Σαμαράς έκανε Χριστούγεννα ως απλός βουλευτής ενώ μπήκε στην κυβέρνηση μόλις τον Ιανουάριο και μάλιστα σε ένα Υπουργείο σχετικά μικρής εμβέλειας. Παρόλα αυτά, μέσα σε δώδεκα μήνες κατόρθωσε να αναρριχηθεί στην ηγεσία της ΝΔ και να επικρατήσει με χαρακτηριστική άνεση της κ. Μπακογιάννη, η οποία πέρυσι πρόβαλλε ως το απόλυτο φαβορί. Ο κ. Σαμαράς ανέμενε τον ανασχηματισμό του κ. Καραμανλή και η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από το ποιο υπουργείο θα του ανέθετε από τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης είχε άρει το πολυετές βέτο του. Ο κ. Σαμαράς από την «πολιτική εξορία» που ήταν επί πολλά χρόνια, με μεθοδικότητα και με πολιτικό λόγο που κέντρισε τον μέσο Νεοδημοκράτη, βρέθηκε στην προεδρία της ΝΔ. Η αναρρίχησή του στην κορυφή της κομματικής ιεραρχίας ήταν μια εξέλιξη που ενδεχομένως ούτε ο ίδιος πίστευε ότι θα γινόταν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, από την «δημοσκοπική άνοιξη» του 2008, ήρθε η απότομη προσγείωση στην πολιτική πραγματικότητα το 2009. Το άστρο του κ. Τσίπρα δεν ανέτειλε για πολύ και τα προβλήματα ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να αποτελούν μεγάλο εσωκομματικό αγκάθι για την Κουμουνδούρου. Η Ανανεωτική πτέρυγα είναι με το ένα πόδι μέσα και με το ένα πόδι έξω, ο κ. Αλαβάνος ετοιμάζει Λέσχη Προβληματισμού για την Αριστερά και τα προβλήματα καλά κρατούν για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Από την άλλη, το 2009 αναμφίβολα θα μείνει στις μνήμες μας και ενδεχομένως να τις στοιχειώνει, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης. Μιας οικονομικής κρίσης η οποία έχει παγκόσμιο χαρακτήρα, αλλά έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο στη χώρα μας εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής που εφάρμοσε επί 5 χρόνια η ΝΔ. Πλέον η χώρα μας αντιμετωπίζεται από τους Ευρωπαίους εταίρους, από τις διεθνείς αγορές και από τους οικονομικούς κύκλους ως το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Κάποιοι επίσης αναφέρουν ότι η Ελλάδα κακώς μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για την πορεία του Ευρώ και η αξιοπιστία της χώρας μας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Πριν λίγες μέρες υπερψηφίστηκε στη Βουλή ο Προϋπολογισμός για το 2010, ο σημαντικότερος ίσως προϋπολογισμός της Μεταπολίτευσης, και αυτό που απαιτείται να γίνει άμεσα είναι να παρθούν μόνιμα οικονομικά μέτρα, τα οποία θα περιορίσουν το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και ταυτοχρόνως θα είναι δίκαια και δεν θα κάνουν του πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Το 2009 φεύγει αλλά αφήνει πίσω του κατήφεια, προβληματισμό, αβεβαιότητα και πολλά οικονομικά προβλήματα. Είναι στο χέρι της κυβέρνησης το 2010 να είναι ελπιδοφόρο και να αποτελέσει ένα έτος ανάκαμψη για τη χώρα και κυρίως για τους πολίτες αυτής της χώρας.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ;

  Ο Κασσελάκης λοιπόν επιβεβαίωσε τα προγνωστικά του πρώτου γύρου και είναι από χθες ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν ειπωθεί πολλά τα οποί...