Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

ΤΙ ΑΦΗΣΕ ΠΙΣΨ ΤΟ 2009;

Αν μη τι άλλο, η χρονιά που φεύγει, έφερε πολλές ανατροπές στο πολιτικό μας σύστημα και γενικότερα αποτέλεσε μια πολύ δύσκολη χρονιά για τη χώρα μας. Όσον αφορά το πολιτικό σκηνικό, πριν από έναν χρόνο, ο τέως Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής ήταν αδιαμφισβήτητα ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού στη χώρα. Όμως, η αδράνεια, τα σκάνδαλα, οι μικροκομματικές ισορροπίες και ουσιαστικά η ακυβερνησία, οδήγησε τη ΝΔ σε ήττα στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου και από κει και πέρα ήρθε η πολιτική κατάρρευση, η οποία επισημοποιήθηκε με τη συντριβή με 10,5 μονάδες διαφορά στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Ο νυν Πρωθυπουργός, κ . Παπανδρέου, μέχρι την επιτυχία του στις Ευρωεκλογές, δέχτηκε πολύ μεγάλη εσωκομματική αμφισβήτηση και δεν ήταν λίγοι οι σύντροφοί του που τον αποκαλούσαν υποτιμητικά Γιωργάκη. Χρειάστηκε να περιμένει έξι χρόνια από τότε που ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για να περάσει ο κ. Παπανδρέου την είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου και να υποστεί τέσσερις αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες σε εθνικές εκλογές, δημοτικές και ευρωεκλογές, για να επιτύχει την απόλυτη επιστροφή και να εδραιωθεί με τόσο ηχηρό τρόπο στο πολιτικό σκηνικό. Πλέον, όντας Πρωθυπουργός, είναι κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού με 160 βουλευτές, εσωκομματικά προβλήματα δεν φαίνεται να υπάρχουν στο κυβερνών κόμμα και ο κ. Παπανδρέου έχει τη συναίνεση μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας ώστε να προχωρήσει σε δύσκολα μέτρα προκειμένου να βγει η χώρα μας από την οικονομική κρίση, να τιθασεύσει το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα, να τονώσει την ανάπτυξη και να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και την ανεργία.
Όσον αφορά τη ΝΔ, πέρυσι ο κ. Σαμαράς έκανε Χριστούγεννα ως απλός βουλευτής ενώ μπήκε στην κυβέρνηση μόλις τον Ιανουάριο και μάλιστα σε ένα Υπουργείο σχετικά μικρής εμβέλειας. Παρόλα αυτά, μέσα σε δώδεκα μήνες κατόρθωσε να αναρριχηθεί στην ηγεσία της ΝΔ και να επικρατήσει με χαρακτηριστική άνεση της κ. Μπακογιάννη, η οποία πέρυσι πρόβαλλε ως το απόλυτο φαβορί. Ο κ. Σαμαράς ανέμενε τον ανασχηματισμό του κ. Καραμανλή και η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από το ποιο υπουργείο θα του ανέθετε από τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης είχε άρει το πολυετές βέτο του. Ο κ. Σαμαράς από την «πολιτική εξορία» που ήταν επί πολλά χρόνια, με μεθοδικότητα και με πολιτικό λόγο που κέντρισε τον μέσο Νεοδημοκράτη, βρέθηκε στην προεδρία της ΝΔ. Η αναρρίχησή του στην κορυφή της κομματικής ιεραρχίας ήταν μια εξέλιξη που ενδεχομένως ούτε ο ίδιος πίστευε ότι θα γινόταν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, από την «δημοσκοπική άνοιξη» του 2008, ήρθε η απότομη προσγείωση στην πολιτική πραγματικότητα το 2009. Το άστρο του κ. Τσίπρα δεν ανέτειλε για πολύ και τα προβλήματα ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να αποτελούν μεγάλο εσωκομματικό αγκάθι για την Κουμουνδούρου. Η Ανανεωτική πτέρυγα είναι με το ένα πόδι μέσα και με το ένα πόδι έξω, ο κ. Αλαβάνος ετοιμάζει Λέσχη Προβληματισμού για την Αριστερά και τα προβλήματα καλά κρατούν για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Από την άλλη, το 2009 αναμφίβολα θα μείνει στις μνήμες μας και ενδεχομένως να τις στοιχειώνει, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης. Μιας οικονομικής κρίσης η οποία έχει παγκόσμιο χαρακτήρα, αλλά έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο στη χώρα μας εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής που εφάρμοσε επί 5 χρόνια η ΝΔ. Πλέον η χώρα μας αντιμετωπίζεται από τους Ευρωπαίους εταίρους, από τις διεθνείς αγορές και από τους οικονομικούς κύκλους ως το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Κάποιοι επίσης αναφέρουν ότι η Ελλάδα κακώς μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για την πορεία του Ευρώ και η αξιοπιστία της χώρας μας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Πριν λίγες μέρες υπερψηφίστηκε στη Βουλή ο Προϋπολογισμός για το 2010, ο σημαντικότερος ίσως προϋπολογισμός της Μεταπολίτευσης, και αυτό που απαιτείται να γίνει άμεσα είναι να παρθούν μόνιμα οικονομικά μέτρα, τα οποία θα περιορίσουν το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και ταυτοχρόνως θα είναι δίκαια και δεν θα κάνουν του πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Το 2009 φεύγει αλλά αφήνει πίσω του κατήφεια, προβληματισμό, αβεβαιότητα και πολλά οικονομικά προβλήματα. Είναι στο χέρι της κυβέρνησης το 2010 να είναι ελπιδοφόρο και να αποτελέσει ένα έτος ανάκαμψη για τη χώρα και κυρίως για τους πολίτες αυτής της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ;

  Ο Κασσελάκης λοιπόν επιβεβαίωσε τα προγνωστικά του πρώτου γύρου και είναι από χθες ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν ειπωθεί πολλά τα οποί...