Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ;;

Σε δημόσια διαβούλευση έχει καλέσει τους πολίτες η κυβέρνηση με αφορμή τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διαβούλευσης, σχετικά με την πολιτική συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα και μακροχρόνια στη χώρα μας. Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, που εισηγήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Pαγκούσης, αφορούν την απόκτηση ιθαγένειας για τους μετανάστες 2ης γενιάς, τον εξορθολογισμό της διαδικασίας πολιτογράφησης, αλλά και την παροχή δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές, σε ομογενείς και αλλοδαπούς που διαμένουν νόμιμα επί πέντε έτη στη χώρα μας. Oι αλλαγές στον Kώδικα Ιθαγένειας συνίσταται στη δυνατότητα απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας: από τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στη χώρα μας και οι γονείς τους διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα επί μία πενταετία, από τα παιδιά των μεταναστών που έχουν φοιτήσει επί έξι χρόνια σε ελληνικό σχολείο. Επίσης, θεμελιώνουν δικαίωμα απόκτησης ιθαγένειας όταν ενηλικιωθούν (μετά το 18ο έτος της ηλικίας τους) όσα παιδιά μεταναστών έχουν φοιτήσει επί τριετία σε ελληνικά σχολεία. Προβλέπονται, επίσης, ειδικές διατάξεις που διευκολύνουν τη δυνατότητα απόκτησης ιθαγένειας για τα παιδιά των μεταναστών που έχουν γεννηθεί στη χώρα μας και είναι ήδη ενήλικες (άνω των 18 ετών).
Επιπλέον, οι διατάξεις του νόμου προβλέπουν ότι οι αποφάσεις του υπουργού για την απόκτηση ιθαγένειας θα είναι επαρκώς αιτιολογημένες, καταργώντας με τον τρόπο αυτό την πρακτική της αναιτιολόγητης απόρριψης αιτημάτων που ίσχυε ως σήμερα. Μια ακόμα σημαντική διάταξη που προβλέπεται είναι η μείωση του παραβόλου που κατέθεταν οι αλλοδαποί, οι οποίοι επιθυμούν να πολιτογραφηθούν Έλληνες, από 1.500 ευρώ σε 1.000, ενώ για την επανυποβολή αίτησης πολιτογράφησης το οφειλόμενο παράβολο περιορίζεται στα 300 ευρώ. Tο υψηλό αυτό παράβολο αποτελούσε μηχανισμό αποτροπής για τους μετανάστες που ήθελαν να αποκτήσουν ελληνική ιθαγένεια και ενδεχομένως να ήταν αρκετά υψηλό το αντίτιμο σκόπιμα ώστε να αποτρέψει τους μετανάστες από την ιδέα της πολιτογράφησης . Mέχρι πρότινος αποτελούσε το υψηλότερο παράβολο στην EE μαζί με το αντίστοιχο της Αυστρίας.
Η πρόθεση της κυβέρνησης να παραχωρήσει την ελληνική ιθαγένεια σε περίπου 450.000 αλλοδαπούς που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας, όπως ήταν αναμενόμενο έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Πολλοί συμπολίτες μας καταδικάζουν αυτή την πρόταση , τονίζοντας ότι τέτοιου είδους πρόχειρες λύσεις θα δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα. Επίσης άλλοι αναφέρουν πως το ΠΑΣΟΚ προχωράει σ’ αυτή την πρόταση μόνο και μόνο για να βρει επιπλέον εκλογική πελατεία. Η αλήθεια είναι ότι η κοινωνία μας παραμένει σε μεγάλο βαθμό συντηρητική. Όμως δεν πρέπει να αγνοούμε ότι σε μια πολυπολιτιστική κοινωνία σαν τη δική μας, οι νόμιμοι αλλοδαποί δεν πρέπει να θεωρούνται σε καμία περίπτωση πολίτες δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας. Αναμφίβολα, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και ο κοινωνικός αποκλεισμός υπάρχουν ως έννοιες τόσο στον κοινωνικό όσο και στον πολιτικό χώρο. Υπάρχουν πολλοί μεμονωμένοι συμπολίτες μας, αλλά και πολιτικά κόμματα που στην προοπτική μιας ευκολότερης χορήγησης ελληνικής ιθαγένειας βλέπουν την καταστροφή, την αλλοτρίωση και το σταδιακό αφανισμό του ελληνικού έθνους. Το σίγουρο είναι ότι η γκετοποίηση και οι φυλετικοί – εθνοτικοί διαχωρισμοί μεγαλύτερο κακό θα προξενήσουν. Το ερώτημα είναι αν η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να δεχτεί ένα τέτοιο μέτρο. Προκειμένου λοιπόν να εκφραστεί, το καλύτερο θα ήταν να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα. Όχι όμως ένα δημοψήφισμα εξπρές. Πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση του κοινού ώστε να υπάρξει κατανόηση όλων των πτυχών του θέματος. Μέσω αυτού του δημοψηφίσματος θα δείξει η ελληνική κοινωνία αν επιθυμεί τη μετάβασή της προς τα μπρος ή να θέλει να συνεχίσει να την διακατέχει ο συντηρητισμός και η ξενοφοβία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ;

  Ο Κασσελάκης λοιπόν επιβεβαίωσε τα προγνωστικά του πρώτου γύρου και είναι από χθες ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν ειπωθεί πολλά τα οποί...