Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2010

ΟΡΘΟΠΕΤΑΛΙΑ ΣΕ ΑΝΗΦΟΡΑ

Προχθές στο Ζάππειο, ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε συνέντευξη τύπου με αφορμή τη συμπλήρωση των πρώτων 100 ημερών της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Αναμφίβολα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και καμία άλλη, δεν πρέπει να κρίνεται από τις πρώτες 100 μέρες ή από το πρώτο δίμηνο. Μια κυβέρνηση κρίνεται καθημερινά από τις πράξεις της και όχι από τα λόγια της. Όμως, αυτές οι πρώτες 100 μέρες, αποτελούν έναν τρόπο τινά πρώτο απολογισμό του κυβερνητικού έργου με βάση το φιλόδοξο πρόγραμμα των 100 ημερών που ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου είχε ανακοινώσει. Η αλήθεια είναι πως ο κ. Παπανδρέου δεν τις φανταζόταν έτσι, μιας και ο μήνας του μέλιτος έληξε νωρίς για την κυβέρνηση με αφορμή την απεργία των εργατών στον Πειραιά λόγω της συμφωνίας με την Cosco. Σε γενικές γραμμές, αρκετές προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκαν ενώ κάποιες άλλες είτε καθυστερούν (λόγω λάθος κινήσεων ή επειδή δεν γίνεται να πραγματοποιηθούν σε μόλις 3 μήνες), είτε έχουν ξεχαστεί ήδη, διότι όπως υποστηρίζουν μέλη της κυβέρνησης αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, δεν υπολόγιζαν σε καμία περίπτωση ότι το έλλειμμα θα είναι σ’ αυτά τα επίπεδα και τα ταμεία θα θυμίζουν άδειο ποτήρι.

Από τις εξαγγελίες που υλοποιήθηκαν, ξεχωρίζουν η κατάργηση των stage στο Δημόσιο, η αύξηση των κονδυλίων για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, με προϋπολογισμό επιπλέον ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, το πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για ένα χρόνο, η κατάργηση 470 αμειβομένων επιτροπών του Δημοσίου, η προσπάθεια για την επίτευξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η υπερκινητικότητα του Πρωθυπουργού στο εξωτερικό προς όφελος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, η πλήρωση όλων των θέσεων του Δημοσίου μέσω ΑΣΕΠ και η συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών για όλες τις υποθέσεις των σκανδάλων. Οι εξαγγελίες που καθυστερούν είναι το νομοσχέδιο λήψης μέτρων που θα στηρίζουν την αγορά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το νομοσχέδιο για την άμεση αντιμετώπισης της κρίσης στην αγορά, το νομοσχέδιο ελάφρυνσης των δανειοληπτών, η νομιμοποίηση των μεταναστών δεύτερης γενιάς και η απονομή ελληνικής ιθαγένειας, η αναδιάρθρωση της αυτοδιοικητικής δομής της χώρας, η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, η αλλαγή του εκλογικού νόμου, η ανάρτηση στο internet όλων των αποφάσεων και των υπογραφών για όλες τις πράξεις του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης και η στελέχωση των γενικών γραμματειών.

Εκτός από την υλοποίηση και την καθυστέρηση, αρκετές προτάσεις έμειναν μόνο στα προεκλογικά φυλλάδια. Τέτοιες είναι η αύξηση μισθών πάνω από τον πληθωρισμό, η συνέχιση του μέτρου της απόσυρσης, η αλλαγή του τρόπου είσπραξης των τελών κυκλοφορίας, η σταδιακή αύξηση του επιδόματος ανεργίας, η επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων για τον ΟΤΕ, την Ολυμπιακή, την εγκατάσταση της Cosco στον ΟΛΠ και των όρων κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, η άμεση είσπραξη ανείσπρακτων βεβαιωμένων φόρων, η μη επιβολή έμμεσων φόρων και η δέσμευση πως δεν θα υπάρξει φορολογικό βάρος στα μεσαία και στα χαμηλά εισοδήματα.

Όλα τα παραπάνω τα οποία υλοποιήθηκαν και αυτά τα οποία έχουν δρομολογηθεί αλλά καθυστερούν, μπαίνουν (καλώς ή κακώς) σε δεύτερη μοίρα μιας και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καλείται να χειριστεί την χειρότερη οικονομική κατάσταση που είχε ποτέ η χώρα. Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι τα ταμεία του ΟΑΕΔ είναι άδεια και προέβλεψε ότι οι άνεργοι ενδέχεται να φτάσουν στο 1.000.000. Επιχειρήσεις συνεχώς κλείνουν και δυστυχώς οι συμπολίτες μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας όλο και αυξάνονται. Επίσης, ο Πρωθυπουργός ξαναδήλωσε στο Ζάππειο ‘ή αλλάζουμε τώρα ή βουλιάζουμε’ . Η κατάσταση για τη χώρα είναι πολύ κρίσιμη, τη στιγμή που οι φωνές για έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του Ευρώ αυξάνονται . Φωνές οι οποίες κατά την άποψή μου είναι εκτός τόπου και χρόνου και αποσκοπούν στην άσκηση πίεσης για τη λήψη πολύ σκληρών μέτρων και στον ‘μετριασμό’ των θέσεων της Ελλάδας στην εξωτερική πολιτική. Οι καιροί είναι δύσκολοι και η ορθοπεταλιά που υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός θα γίνει σε ανηφόρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤA ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΡΙΕΡΕΣ

Το συλλαλητήριο, όπως και κάθε άλλη κινητοποίηση, ουσιαστικά κρίνεται από τα αποτελέσματα που φέρνει. Μέχρι όμως να φτάσουμε ως εκεί μπο...