Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΟΝΗ ΨΑΧΝΕΙ

Το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεν έβγαλε καμία θετική είδηση. Η πίεση της τρόικας για εθνική συνεννόηση σφίγγει σαν μέγγενη το κομματικό σύστημα και η 5η δόση του δανείου είναι στον αέρα. Η κυβέρνηση δεν βρήκε τη συναίνεση που έψαχνε. Ο κ. Σαμαράς βάζει πάνω απ’ όλα το προσωπικό του συμφέρον και δεν θέλει να ‘καεί’. Το ΚΚΕ , δια στόματος Αλέκας Παπαρήγα σε δηλώσεις της στο δελτίο του Mega, προέβη σε μια ανάλυση της κατάστασης που ομολογώ πως με εντυπωσίασε. Είπε αρκετές αλήθειες, παραδέχθηκε ότι η κρίση είναι πολύ μεγάλη και εξήγησε τους λόγους που δεν προσφέρει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση. Από την πλευρά του ο ΣΥΝ ζήτησε εκλογές και απέκλεισε κάθε συνεννόηση. Με τον κ. Τσίπρα, ο απομονωτισμός και η συρρίκνωση της παραδοσιακά ευρωκομμουνιστικής αριστεράς συνεχίζονται. Ο κ. Καρατζαφέρης έθεσε όλα τα κόμματα προ των ευθυνών τους και εμμέσως κατηγόρησε τη συμπεριφορά του κ. Σαμαρά και της ΝΔ.
Από εδώ και στο εξής, η κυβέρνηση είναι μόνη της. Τουλάχιστον μέχρι αποδείξεως του εναντίου, καθώς ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι ακόμα επιθυμεί την εθνική συνεννόηση και περιμένει. Με τα υπάρχοντα δεδομένα, τα ενδεχόμενα είναι συγκεκριμένα. Το πρώτο και πιο ρεαλιστικό είναι η κυβέρνηση να γίνει μια γροθιά, να αντιληφθούν όλοι οι υπουργοί την κρισιμότητα της κατάστασης και να μην νοιάζονται για το προσωπικό πολιτικό τους μέλλον, να αλλάξουν 2-3 πρόσωπα στο υπουργικό συμβούλιο και να γίνουν μεταρρυθμίσεις αναγκαίες για τη χώρα. Ευαγγέλιο όμως για την κυβερνητική πορεία πρέπει να είναι η προάσπιση των συμφερόντων των αδυνάτων. Η κοινωνική συνοχή έχει ξεχειλωθεί και πρέπει να αναθεωρηθούν πολλά στη σκέψη του υπουργού Οικονομικών. Το άλλο σενάριο είναι να χαθεί και άλλος χρόνος και να κινδυνεύσει ουσιαστικά η 5η δόση. Τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε αδιέξοδο και ενδεχομένως να απευθυνθεί στο λαό. Και όχι ζητώντας δημοψήφισμα, αλλά προκηρύσσοντας εκλογές. Το σενάριο αυτό φαντάζει εφιαλτικό, καθώς η λογική λέει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Τότε ίσως θα αναγκαστεί το δεύτερο κόμμα να συναινέσει, όμως μπορεί να είναι ήδη αργά.
Η κυβέρνηση έχει πάρα πολλά να κάνει και πολλά να σκεφτεί. Στο πίσω μέρος του μυαλού του κ. Παπανδρέου καλό θα είναι να υπάρχουν και δυο ονόματα χωρών: Κίνα και Ρωσία. Αυτές οι δυο χώρες έχουν τεράστια οικονομική ρευστότητα και στο πρόσφατο παρελθόν είχαν ‘προσφερθεί’ να μας βοηθήσουν. Σίγουρα είχαν τους λόγους τους. Όμως αν συνεχίσει τους εκβιασμούς η τρόικα, δεν βλάπτει να υπάρχει και μια εναλλακτική λύση. Αν και γνώμη μου είναι πως η Ευρώπη δεν επιθυμεί τη χρεωκοπία μας και δεν θα μας εξωθήσει σ’ αυτήν. Όχι γιατί αγαπάει τους Έλληνες, αλλά πολύ απλά γιατί η ελληνική πτώχευση θα φέρει αλυσιδωτά προβλήματα στην Ευρωζώνη και στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ;

  Ο Κασσελάκης λοιπόν επιβεβαίωσε τα προγνωστικά του πρώτου γύρου και είναι από χθες ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν ειπωθεί πολλά τα οποί...